Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
4. razstava rokodelcev 2024

Prva poletna razstava rokodelcev OZS

21. 03. 2024
Avtor: Anja Podreka
4. razstava rokodelcev 2024

 

I. POLETNA RAZSTAVA ROKODELCEV

Art & Craft Slovenija

 

OZS, Ljubljana

25. april – 28. junij 2024

 

 

V Obrtno-podjetniški zbornice Slovenije svoje razstavne prostore namenjamo promociji izdelkov sodobnega rokodelstva ter njihovih izdelovalcev.
Izbrane razstave sestavljajo izdelki iz različnih rokodelskih panog. Njihova tematika se navezuje na praznike in posamezne, značilne navade letnega časa, ki sovpadajo s kulturo rokodelstva ter kulturne dediščine. Z razstavami v izložbenih oknih naših prostorov javnost ozaveščamo ne samo o prisotnosti, razvoju in kakovosti slovenskih rokodelcev, temveč tudi o zgodbah, ki se skrivajo za izdelki.

Rokodelski izdelki so ročna dela, ki temeljijo na ljudskih izročilih in pripovedih slovenskega naroda. Odražajo se skozi naravni material lokalnega izvora ali pridelave. Pri rokodelskih delih vse prevečkrat pozabimo na zgodbo, ki jo rokodelski izdelek predstavlja, predvsem pa se ne zavedamo znanja, spretnosti in veščin rokodelcev.

Slovensko rokodelstvo začenja novo obdobje, ki bo podprto tudi z novim zakonom o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZoRR, Uradni List št. 78/2023). Tudi zato v Obrtno-podjetniški zbornici vabimo k sodelovanju izbrane rokodelce, da se s svojimi izdelki predstavijo v naših razstavnih prostorih.

 

 

 

izložba

Slamnik Ane Cajhen v sodelovanju z oblikovalko Julijo Kajo Hrovat



Navdih za prvo poletno razstavo sta sonce in poletna toplina. Izdelki iz ličja, zadruge za razvoj podeželja Pomelaj iz Prekmurja, predstavljajo preprostost prepletanja ličja ter sodobni pristop k ustvarjanju tradicije.
Pomelaj združuje ljudi, ki s svojim delom, z lokalnimi gradivi in znanji ter novimi priložnostmi in spoznanji zaslužijo za svoje preživetje. Njihovi izdelki nam pričarajo lahkotnost poletja, sodobno ekološko oblikovanje na eni in poigravanje z odtenki in teksturo ličja na drugi strani.

 

Poslanstvo Zadruge za razvoj podeželja (ZRP) Pomelaj je odkrivati in razvijati potenciale ljudi ter soustvarjati prostor in priložnosti za razvoj podjetništva in turizma ter ohranjanje naravne ter kulturne dediščine.

Zadruga Pomelaj prispeva  k razvoju lokalnega okolja in lokalnih partnerstev ter vpliva na kakovost življenja tamkajšnjih ljudi. Z razvojem in proizvodnjo izdelkov domače obrti in kulinarike želijo ohranjati kulturno dediščino ter jo promovirati po vsej Sloveniji. Posebno pozornost namenjajo ranljivim ciljnim skupinam, kot so invalidi, trajno brezposelni in brezposelni mladi.

Njihov delovanje zaokrožajo izrazi: Družbeno odgovorno. Trajnostno. Etično!

Več o Zadrugi Pomelaj si lahko preberete na spletni povezavi: https://www.pomelaj.si/nasa-zgodba

 

 

                                               copati

                                       natikači iz ličja - ZRP Pomelaj, cvetje RC Moravče

 

 

                                           

 

 

torbica

Torbica 'Mojca' ZRP Pomelaj in kvačkano cvetje RC Moravče

 

 

 

 

Slamniki Ane Cajhen (Osrednja Slovenija, Domžale)

 

Ana Cajhen je samouk, ki je svojo pot v slamnikarstvu pričela kot študentka zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2012 se je odprl Slamnikarski muzej Domžale, kjer je občasno vodila različne skupine in organizirala tečaj šivanja.
Tečaje šivanja oziroma pletenja slamnikov sta organizirala Slamnikarski muzej in Občina Domžale. Joži Košak je Anina mentorica in zadnja šivilja slamnikov iz nekdanje pomembne domžalske tovarne Univerzale, ki še danes predaja svoje praktično in teoretsko znanje.

 

»Ideja, da ob vodenju po muzeju sedem še za šivalni stroj in tako prikažem čarobnost domžalske slamnikarske obrti v sodobnosti, se mi je zdela genialna.« Ana Cajhen

 

 

klobuk

slamnik Ane Cajhen in cvetje iz papirja RC Moravče

 

 

Slamnikarstvo je obrtna dejavnost, ki zajema pletenje ploščatih slamnatih kit ter izdelovanje cekarjev in slamnikov za moške, ženske in otroke. V 18. stoletju se je začela razvijati na območju Ihana, Domžal, Lukovice, Mengša, Kamnika, Dola pri Ljubljani, Moravč in Trzina, kjer je v zadnjih desetletjih 19. stoletja v obrtnih delavnicah in tovarnah prerasla v slamnikarsko produkcijo. Od leta 2012 v Domžalah deluje Slamnikarski muzej Domžale, ki zbira, hrani, raziskuje in javnosti predstavlja slamnikarsko dedišično. Na ogled je stalna razstava 300 let Slamnikarstva na Slovenskem, ki je edinstvena muzejska izkušnja s področja slamnikarstva na širšem območju vzhodne Evrope.


S slamnikarstvom se danes ukvarjajo le še redke posameznice, med njimi šivalka slamnikov Joži Košar ter izdelovalka in oblikovalka slamnikov Ana Cajhen, ki izdelke, sešite iz uvoženih kit, tudi tržijo. Pri tem uporabljajo tudi določene modifikacije in sledijo modnim trendom.

Več informacij o izdelkih Ane Cajhen ter njen kontakt najdete na spletni povezavi:

Ana Cajhen slamniki /fb in Instagram/Ana Cajhen.

 

 

                                                šatulja

                     šatulja iz slamnikarske kite- Ana Cajhen in cvetje iz papirja RC Moravče

 

 

 

Društvo rokodelcev Moravške doline (Osrednja Slovenija, Moravče)
 

Poletni cvetlični pridih razstavi dodajajo še rokodelci Društva rokodelcev Moravče iz Rokodelskega centra Moravče. Poleg s cvetlicami so razstavo dopolnili še s sveže belimi prti z dodatki  kvačkane, ročno izdelane čipke ter ročno pleteno košaro škundro. Topli, rdeči odtenek kvačkanih nageljnov, svežina belih lilij ter vrtnic iz ličja poletne občutke vzbujajo na izložbenih policah Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Člani Društva rokodelcev Moravške doline so pravi dokaz, da smo ljudje po duši rokodelci ter da so osnovno in najboljše orodje naše roke. Na prvih delavnicah društva pred 28 leti so se srečevali tisti, ki so videli priložnost za napredek in ohranjanje rokodelstva. Z obveščanjem od ust do ust in nekaj objavami v lokalnem časopisu Slamnik se je članstvo iz leta v leto večalo. Z veliko začetne energije Branke Bizjan in Leonide Goropevšek je bila leta 1996 organizirana prva delavnica. Od takrat se je obisk delavnic, ki so navadno potekale enkrat mesečno, ves čas povečeval. Takrat se je zaradi velikega zanimanja Društvo rokodelcev Moravške doline tudi uradno registriralo.

 

 

lljij

Pletena košara z ročajem, cvetje iz ličja ter kvačkano cvetje RC Moravče, slamnika Ane Cajhen

 

 

Člani društva se veselijo sodelovanja z ljudmi, ki imajo radi kulturno dediščino. Radi zaidejo tudi čez meje domače države in jo predstavijo v luči starih običajev, prepletenih s sodobno umetnostjo ter domačo kulinariko. Ponosni so, da so svoje delo predstavili celo v Evropskem parlamentu. V knjigi Rokodelci in umetniki Moravške doline so predstavljeni tudi vsi posamezniki.

Več zanimivosti o društvu in njenih članih najdete na spletni povezavi: Rokodelski Center Moravče - Društvo rokodelcev Moravče

 

 

 

khkhki

Torbica 'Mojca' ZRP Pomelaj, cvetje RC Moravče, slamnik in šatulja Ane Cajhen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo