Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Tretja razstava rokodelcev

Velikonočna razstava rokodelcev OZS

21. 03. 2024
Avtor: Anja Podreka
Tretja razstava rokodelcev

 

VELIKONOČNA RAZSTAVA OZS

 

Razstavni prostori Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so namenjeni promociji izdelkov sodobnega rokodelstva ter njihovih izvajalcev. Selekcionirane razstave so  sestavljene iz različnih panog, katerih tematika se navezuje na letne čase, torej praznike in navade letnega časa. Seveda le-to tudi so-vpada s kulturo rokodelstva ter kulturne dediščine. Namen razstav v izložbenih oknih pa je tudi ozaveščanje javnosti ne samo o prisotnosti, razvoju in kvaliteti slovenskih rokodelcev, temveč tudi o zgodbah, ki se skrivajo za izdelki. Rokodelski izdelki so ročna dela, ki temeljijo na ljudskih izročilih, pripovedih slovenskega naroda, ki se odraža skozi naravni material lokalne pridelave oziroma izvora. Ob pogledu na rokodelska dela vse prevečkrat pozabimo na zgodbo, ki jo rokodelski izdelek predstavlja, predvsem pa se ne zavedamo znanja, spretnosti in veščin rokodelcev.

 

 

 

jkjhk

Ljubljanska butarica - družina Mrvar in vazica iz porcelana - Urchic

 

 

Slovensko rokodelstvo se prebuja v novo obdobje, ki bo podprto z novim zakonom o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZorR, Uradni List št. 78/2023).

S tem namenom v Obrtno-podjetniški zbornici vabimo k sodelovanju izbrane rokodelce, da predstavijo skozi svoja dela v naših razstavnih prostorih.

 

 

 

                                           kjkh

                                          

                                      Merklin Bernardka - Prekmurske remenke

 

                                          bernardka

 

 

 

 

 

                                        frewe

 

           enobarvne remenke Eve Tivadar in Belokranjske pisanke Nade Cvitkovič

 

 

 

                                        gzhzgf

                                             Lotka Nenadič - kvačkani pirhi

 

 

 

 

 

                                       rrw

                                      Nada Cvitkovič - Belokranjske pisanke

 

 

V mesecu marcu, smo razstavili številne izdelke, ki so vezani na Veliko Noč. Na ogled postavljamo prekmurske praskanke Bernardke Merklin in velikonočna jajca obdelana v tehniki Batik Eve Tivadar. Poleg njiju predstavljamo tudi Belokranjske pisanice Nade Cvitkovič ter kvačkane pirhe Lotke Nenadič. Oblikovalke keramike in porcelana Sanja Manojlovič ali Sanyam Ceramics, Urša Oitzl Magistr ter Alenka Gololičič so s pridihom minimalizma, a  visoke dovršenosti oblikovanja gline in porcelana. Cvetnonedeljske butarice so izdelali člani ZDUS-a: Beti Mlakar, Ema Bastašič, Sonja Krajnc in Marija Turk. Ljubljanske butarice pa so izdelki družine Mrvar.

Vsem se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje ter pomoč pri postavitvi razstave.

 

 

                                                 butara

                                               Cvetnonedeljska butarica - detajl ZDUS

 

 

 

 

                                                vazice

                                                       Sanyam Ceramics - vazici

 

 

 

 

                                               gololičič

                                                      Alenka Gololičič - vaza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jgjgj

Ljubljanske butarice Družine Mrvar in vazice iz porcelana Urchic

 

 

 

KVAČKANI PIRHI - NENADIČ LOTKA

Lotka Nenadič ima za seboj desetletja rokodelske dejavnosti. Lotka Nenadič izdeluje kvačkane dežnike, klobuke, prtičke in pirhe, ki  so certificirani ter vsako letno razstavljeni. Lotka Nenadič je aktivna članica Koroškega združenja rokodelcev, njena zadnja razstava pa bo 50. razstava kvačkanih izdelkov.

 

 

BELOKRANJSKE PISANICE - NADA CVITKOVIČ

Belokranjske pisanice so obarvana in v tehniki batik z značilno ornamentiko okrašena velikonočna jajca. V preteklosti so jih izdelovali samo za veliko noč in ob tem razvili značilne tehnike in motive krašenja. Pomagali so si s pisalom (pisač ali pisalka) z lesenim držalom, ki ima na enem koncu kovinski lijaček. Vanj so dali vosek, ga nad gorečo svečo stopili in nato s tekočim voskom, ki je tekel skozi lijaček, risali po jajčni lupini. Porisano jajce so namakali v barvi, ki se na povoskanih vzorcih ni prijela; tako je nastal enobarvni batik. Če so želeli imeti več barv, so postopek ponavljali. Po drugi svetovni vojni so v večjem delu Bele krajine tradicionalno izdelavo in krašenje pisanic povsem opustili, ohranili so jo le v Adlešičih in okolici, kjer so prevladale belo-rdeče-črne pisanice.

 

 

PREKMURSKE PRASKANKE IN VELIKONOČNA JAJCA V TEHNIKE BATIK - BERNARDKA MERKLIN in EVA TIVADAR

 

Poleg krašenja pirhov ali pisanic z voskom je najbolj razširjen tradicionalni tehnološki način graviranje ali praskanje vzorcev v enobravno površino jajc. Takim jajcem na belokranjskem pravijo drsanke. Jajca se pobarvajo z barvo čebulnih olupkov, nato se z manjšim nožem ali škarjicami praskajo okraski. Vzorci so rastlinski in nabožni.

Tudi v Prekmurju se je med obema vojnama razvila tehnika praskanja. Njihova posebnost je, da se jajčna lupina pri tovrstnih remenkah pobarva z mizarskimi lužili (gre za sintetične – anilinske barve za les) v različnih barvnih pasovih. Takšna izdelava se ni množično razširila. Vsaj od konca 19. stoletja se je v Suhorju pri Pivki v Brkinih ohranila tehnika praskanja na površino, pobarvano s čebulnimi olupki.

 

 

 

LJUBLJANSKE BUTARICE DRUŽINE MRVAR

Poleg izdelovanja vrhunskih cvetnonedeljskih butaric so bili pri Mrvarjevih prvi in skoraj edini, ki so poskušali z dobrim poznavanjem tehnologije pri pripravi , sestavljanju in zvijanju oblanja razviti tudi za nove izdelke. Njihova dolgoletna prizadevanja, študij tehnologije in preizkušanje možnosti nove izdelke so omogočili, da danes iz zvitega oblanja nastajajo povsem uporabni izdelki. Le-te najdete na njihovi spletni strani: izdelki-mrvar.

 

 

CVETNONEDELJSKE BUTARICE - ZDUS (Zveza društev upokojencev Slovenije) ; BETI MLAKAR, EMA BASTAŠIČ, SONJA KRAJNC, MARIJA TURK

Cvetnonedeljske butare so šopi, izdelani iz določenih vrst in določenega števila šibja oziroma rastlinja. Pred cvetno nedeljo jih izdelujejo povsod po Sloveniji, le da se po posameznih območjih nekoliko razlikujejo glede na sestavo in obliko, različna pa so tudi poimenovanja zanje (presnec, prajtl, beganca, pegelj, pušl, prajtelj, žegen, kaštron, snop …). Najpogosteje so butare izdelane iz vejic vrbe, brinja, bršljana, leske, bezga in drena. Ponekod jim dodajajo drugo zelenje, cvetje in veje sadnega drevja ter trte in jih krasijo z jabolki, pomarančami, pecivom in raznobarvnim krep papirjem. Na Primorskem šibje in rastlinje nadomeščajo oljčne vejice, listje v slovenski Istri spletajo v različne oblike.

 

 

 

                               kuz

Cvetnonedeljske butarice Beti Mlakar in kvačkani pirhi Lotke Nenadič

 

 

KERAMIČNE VAZE

Sanja Manojlovič /sanyam ceramics

 

Alenka Gololičič/ Soca valley

 

VAZICE IZ PORCELANA

Urša Oitzl Magistr/ Urchic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo