Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Druga razstava rokodelcev

Pustna razstava OZS

07. 02. 2024
Avtor: Sekcija zlatarjev
Druga razstava rokodelcev

PUSTNA RAZSTAVA OZS

 

Razstavni prostori Obrtno-podjetniške Zbornice so namenjeni promociji izdelkov sodobnega rokodelstva ter njihovih izvajalcev. Selekcionirane razstave so  sestavljene iz različnih panog, katere tematika se navezuje na trenutni letni čas, torej praznike in navade letnega časa. Seveda le-to tudi so-vpada s kulturo rokodelstva, ter kulturne dediščine. Namen razstav v izložbenih oknih pa je tudi ozaveščanje javnosti ne samo o prisotnosti, razvoju in kvaliteti slovenskih rokodelcev, temveč tudi o zgodbah, ki se skrivajo za izdelki. Rokodelski izdelki so seveda ročna dela, ki temeljijo na ljudskih izročilih, pripovedih in času slovenskega naroda, le-ta pa se odraža skozi naravni material lokalne pridelave oziroma izvora. Ob pogledu na rokodelska dela, vse prevečkrat pozabimo na zgodbo, katero rokodelski izdelek predstavlja, predvsem pa se ne zavedamo kvalitetnega znanja, spretnosti in veščin rokodelcev.

 

pust

Liški Pustje Ta'Grdi  'Pust'- Dejan Žnidarčič

 

 

Slovensko rokodelstvo se prebuja v novo obdobje, kateri bo podprt z novim zakonom o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZorR, Uradni List št. 78).

S tem namenom, v Obrtno-podjetniški zbornici vabimo k sodelovanju izbrane rokodelce, da predstavijo odraz kvalitete skozi svoja dela, v naših razstavnih prostorih.

V mesecu februarju poteka Pustna razstava liških pustov ter cerkljanskih laufarskih mask. Za sodelovanje ter zgolj promocijsko razstavo se moramo zahvaliti Etnološkemu društvu Liški pustje Kanal ob Soči, katerega lastnik in dedič je g. Dejan Žnidarčič ter Cerkljanskemu Muzeju Cerkno, kjer so razstavljene maske rokodelca Vida Prezelja ter Dušana Tomšiča. Za njuno promocijo pa je poskrbela tudi ga. Milojka Magajne (muzejska svetnica, zgodovinarka in sociologinja, vodja dislocirane enote Oddelek Cerkno) ter ga.Polona Kavčič (Idrijsko Cerkljanska razvojna Agencija).

 

 

razstava mask

Laufarske maske (iz leve proti desni): Ta'Stari, Ta'terjast, Ta'Žakljev

 

Vsem se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje ter pomoč pri postavitvi razstave.

 

'PUST JE KRIV!'  - Vabljeni v Cerkno

Laufarija 2024

 

                                                               Sobota 10.2.

                                                               Nedelja  11.2.

                                                               Torek 13.2.

 

Cerkljanski laufarji sodijo med znane šemske like na Slovenskem. Njihova posebnost so naličja – lesene larfe ali maske, izrezljane iz lipovega lesa, ki jih v tako človeku podobni obliki ne poznajo nikjer drugod na Slovenskem. Ime laufarji izhaja iz nemške besede laufen (tekati) in so ga dobili zato, ker ta terjasti – neprestano tekajo in skačejo naokrog.

Poleg najstarejših arhaičnih mask, ki imajo precej zagonetno zgodovino povezano s posoškim staroverstvom, najdemo med laufarji predstavnike različnih družbenih in poklicnih skupin, like, ki poosebljajo človeške značilnosti in posebnosti ter bolezni, in druge.

 

 

ta terjast fotka cela

 

 

Obred se je desetletja ali stoletja odvijal po nenapisanih pravilih, zadnjič po ustnem izročilu leta 1914, ko se je začela prva svetovna vojna. Od takrat laufarjev dolgo ni bilo več na

cerkljanskih ulicah.

 

Besedilo: Milojka Magajne,

 Ivana Leskovec.

 

                                              ta terjast 1

                                                                 Ta' Terjast

 

 

Tradicionalne liške maske z bogatim izborom likov in izvirnim pustnim obredjem, so v davnini nastajale v vaseh pod Kanalskim Kolovratom, najbolj zahodnim delom Slovenije, ki ga z Italijo razdeljuje reka Idrija. Danes imajo ime po največjem kraju tega območja Ligu.

Od drugih Slovenskih mask se razlikujejo po tem, da so obrazne maske narejene iz pločevine, in sicer iz aluminija in bakra. Prav bakrene maske, katere izvirajo iz 19. stoletja, so redkost tudi v Evropskem prostoru. Aluminijaste maske so nastajale na prelomu iz 19. v 20. stoletje, njihova izdelava pa kaže na vplive s čezmejnega območja med Gorico in Čedadom.

V času med obema svetovnima vojnama se je znanje o tradicionalnih liških maskah v veliki meri izgubilo, njihovo tradicijo z bogato materialno in duhovno dediščino je ponovno oživil in nadaljeval pokojni Branko Žnidarčič.

Na osnovi zapisov in slik, ki jih je v 50-ih letih prejšnjega stoletja zbral in narisal grafik, slikar in etnolog Pavel Medvešček, je Branko Žnidarčič rekonstruiral tudi maske iz bakrene pločevine, med katerimi omenimo Ramaštona, glavnega v skupini, ter Ramauše in mogočne bajarje. Liški pustje se danes predstavljajo na območju Kanalskega Kolovrata in tako ohranjajo živo kulturno dediščino in sodelujejo na številnih pustovanjih doma in v tujini.

Izven pustnega časa, so maske razstavljene v delavnici

- muzeju pokojnega Branka Žnidarčič

 v Kanalu ob Soči.

 

 

Liški pustje v Dubaju

Na razstavnem prostoru EXPO v Slovenskem paviljonu v Dubaju se

med 1. 11. 2023 in 12. 12. 2023

odvija razstava z naslovom ONE World-ONE Family.

Na razstavi je tudi 70 predmetov iz etnološke zbirke Pavla Medveščka-Klančarja.

Poleg pa stojita mogočna Bajar in Ramauš iz skupine Liških pustov.

 

liški pustje

 

 

Pustovanja Liških pustov

-sobota 10.2.2024, Pustni karneval v Ribnici

https://turizem.ribnica.si/dogodki/pustovanje-v-ribnici/

 

-nedelja 11.2., Pustni karneval v Cerknici

https://pust.si/program-pustnih-prireditev-2024/

 

 

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo