Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
5.RAZSTAVA OZS

II. Poletna razstava rokodelcev

27. 06. 2024
Avtor: Rems
5.RAZSTAVA OZS

 

 

 

II. POLETNA RAZSTAVA ROKODELCEV

Art & Craft Slovenija

 

OZS, Ljubljana

julij – avgust 2024

 

 

uiiuz8

 

 

V Obrtno-podjetniški zbornice Slovenije razstavne prostore namenjamo promociji izdelkov sodobnega rokodelstva ter njihovih izdelovalcev.
Izbrane razstave sestavljajo izdelki iz različnih rokodelskih panog. Njihova tematika se navezuje na praznike in posamezne, značilne navade letnega časa, ki sovpadajo s kulturo rokodelstva ter kulturne dediščine. Z razstavami v izložbenih oknih naših prostorov javnost ozaveščamo ne samo o prisotnosti, razvoju in kakovosti slovenskih rokodelcev, temveč tudi o zgodbah, ki se skrivajo za izdelki.

Rokodelski izdelki so ročna dela, ki temeljijo na ljudskih izročilih in pripovedih slovenskega naroda. Odražajo se skozi naravni material lokalnega izvora ali pridelave. Pri rokodelskih delih vse prevečkrat pozabimo na zgodbo, ki jo rokodelski izdelek predstavlja, predvsem pa se ne zavedamo znanja, spretnosti in veščin rokodelcev.

Slovensko rokodelstvo začenja novo obdobje, ki bo podprto tudi z novim zakonom o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZorR, Uradni List št. 78/2023). Tudi zato v Obrtno-podjetniški zbornici vabimo k sodelovanju izbrane rokodelce, da se s svojimi izdelki predstavijo v naših razstavnih prostorih.

 

 

                                           0998998

 

 

 

Druga poletna razstava rokodelcev je svoj navdih našla v poletnih večerih. Kamnoseški izdelki predsednika sekcije DUO, Jerneja Bortolata podajo razstavi vdahnejo primorsko vzdušje in elegantnost sodobnega oblikovanja kamna. Kopelne kroglice in solmi rokodelke Simone Večko se potopimo v svežino in igrivost dolgih večerov poletja. Še posebej nam oboje pričarajo tiste z dodatkom sivke. Protiutež vsej modrini in minimalizmu pa na razstavi predstavljajo izdelki kovačev UKO Kropa. Njihovi svečniki in unikatni izdelki iz črne kovine poudarjajo žlahtnost večera.

 

 

 

9uzuizt

 

 

 

 

Jernej Bortolato

Leta 1999 je pridobil certifikat ART&CRAFT strokovne komisije za domačo in umetnostno obrt pri OZS, deset let kasneje 2009 pa je uspešno opravil tudi Mojstrski izpit in pridobil naziv Kamnoseški mojster. Izdelke oblikuje predvsem iz Kraškega kamna – apnenca, pri čemer velikokrat izhaja iz tradicionalnih oblik in iz funkcionalnosti. Veliko mu pomeni, da predmeti pri lastniku zaživijo z uporabno, ne zgolj z okrasno vrednostjo.
Jernej pogosto sodeluje z industrijskimi oblikovalci, tudi z Oskarjem Kogojem, in z Višjo strokovno šolo Sežana, kjer kot mentor študentom predaja praktično znanje. Že od leta 1999 sodeluje z oblikovalcem Andražem Debeljakom, s katerim skupaj snujeta izdelke. Andraž izvrstno obvlada materiale, ima posluh za mojstre in se v sodelovanju z Jernejem posveča tudi tržnemu vidiku. Skupaj sta razvila vrsto oblikovalsko dovršenih izdelkov, kot na primer serija kozarcev za teran in žganje s kamnitim podstavkom in pihano kristalno čašo.

Poleg strokovnih sodelovanj je Jernej aktiven član lokalne skupnosti in območne Obrtne zbornice, soudeležen je pri organizaciji prireditev in dogodkov, med drugimi tudi Festival Kamna, namenjen osveščanju širše javnosti o kamnoseški tradiciji ter promociji kraškega kamna in arhitekture.

bortolato.si

 

dfdsfdsdfs

 

 

 

 

Večko Simona

Znanje o zeliščih, njihovi uporabi in koristih je dobila v svoji družini, saj je že kot otrok na dedkovem »gangu« spoznavala zelišča, s katerimi je ljudem lajšal težave, z mešanicami čajev pa razveseljeval svojih 12 otrok in še več vnukov.

Korak za korakom je začela izdelovati naravno kozmetiko, najprej zase in svoje bližnje, nato pa se je, zaradi dobrih odzivov, odločila, da svoje izdelke pod imenom Čarovnije narave ponudi trgu. Naravna mila iz kakavovega ali kokosovega masla, oljčnega, arganovega, jojobinega, avokadovega olja ali olja pšeničnih kalčkov izdeluje ročno, tradicionalno, po hladnem postopku, brez konzervansov, umetnih barvil in kemikalij.  Dodaja jim posušene cvetove ognjiča ali vrtnic, delčke čokolade, glino, algo spirulina, cimetov prah. Njena mila so nežna in koži prijazna ter ocenjena kot pozitivno mnenje certifikata 'Art&Craft Slovenija' Ljubitelje naravne kozmetike razveseljuje še z dišečimi kopalnimi solmi, masažnimi ploščicami, masažnimi svečkami iz sojinega in palmovega voska, zeliščnimi kremami iz ognjiča in kamilice ter zeliščno-vitaminskimi balzami za ustnice. Znanje redno izpopolnjuje na tečajih, s pomočjo literature ter z izkušnjami starejših.

simona@carovnijenarave.com

 

 

 

swewew

 

 

 

UKO Kropa d.o.o.

UKO, Kropa, d.o.o. kot naslednik neprecenljive dediščine kroparskega kovaštva, vstopa v novo tisočletje z novo vizijo umetniškega kovaštva. S stalnim sodelovanjem oblikovalcev in umetnikov z umetnostnimi kovači stremi k preseganju arhaičnih oblik kovaškega izražanja in odpira nove perspektive umetniškemu kovanju. Uko Kropa d.o.o. kot naslednik neprecenljive dediščine kroparskega kovaštva danes sodeluje z raznimi oblikovalci in arhitekti in iz tega se je razvilo veliko novih in zanimivih izdelkov. V veliko veselje nam je ko stranka pride k nam s svojo idejo ali načrtom in s tem v železu oblikujemo unikatni izdelek.

UKO Kropa d.o.o.

 

 

juzz

   

 

 

 

 

                                              kiiuiz

 

 

 

 

 

 

 

gfgfdf

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo