Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Razstava s tradicijo

Tudi v Sloveniji namenjamo domačim in umetnostnim obrtem v zadnjih dvajsetih letih nekoliko več pozornosti. Med drugimi ukrepi tudi z organiziranjem bienalnih razstav vsega najboljšega, kar nastaja v teh okvirih. Razstava domačih in umetnostnih obrti ima že lepo "tradicijo". Od 1977 jo organizira Obrtna zbornica Slovenije v Slovenj Gradcu, od 1996 pa vzporedno tudi v Ljubljani.

Bienalnost razstave je povezana še z enim ukrepom države, ki pomeni pomembno sestavino spodbujanja razvoja domačih in umetnostnih obrti: z zakonom potrjenim tekočim sistemom ocenjevanja izdelkov domačih in umetnostnih obrti, ki ga izvaja Obrtna zbornica Slovenije in pomeni pot do ustreznih davčnih olajšav za izdelovalce. Tako država na najbolj neposreden način skrbi za "pozitivne" ali kakovostne ustvarjalne motive in pobude, razvija ohranjanje dediščine in spodbuja paleto novih ustvarjalnih možnosti. Vsi izdelki, ki prejmejo pozitivna mnenja komisije, so označeni z enotnimi razpoznavnimi znaki (obešanke ali nalepke). Ta slovenski sistem predstavlja tudi v mednarodnih okvirih svojevrsten dosežek in izjemnost.

Današnja podoba domačih in umetnostnih obrti je torej v dobršnem delu nasledek bogate dediščine. Raziskave so pokazale na številne dejavnosti in znanja, ki so danes sicer le še stvar zgodovinskega spomina, ohranjenega v raznih virih. Predvsem nam pokažejo, kako pomembno vlogo so imele te dejavnosti za najrazličnejša področja človekovega vsakdanjika, njegovega gospodarskega prizadevanja, notranje opreme bivališča, vse do oblikovanja izdelkov, predmetov in znamenj, ki so opravljali vlogo v šegah, navadah, ritualih. Izdelovanje posameznih predmetov je bilo vedno na osebni ali družinski ravni, torej za zadovoljevanje ožjih, lastnih potreb, pa tudi za zamenjavo in prodajo.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo