Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Vizija in poslanstvo sekcije za domačo in umetnostno obrt

Upravni odbor sekcije za domačo in umetnostno obrt je sprejel naslednje sklepe:

 1. Osnovna naloga sekcije ostaja še naprej pospeševanje razvoja in ohranjanje domače in umetnostne obrti. Za njen obstoj moramo najprej ustvari stimulativne pogoje dela:
  • znižanje davčne stopnje davka na dodano vrednost,
  • uveljavitev normiranih stroškov 90%,
  • subvencionirati prispevke za socialno varnost in spremeniti način obračunavanja osnove za otroški dodatek,
  • vodenje enostavnega knjigovodstva na način, ki je v veljavi,
  • znižanje najemnin v lokalih, ki so v lasti občin in oprostitev plačila taks za stojnice.
    
 2. Domačo in umetnostno obrt moramo izpostaviti kot problem oziroma izziv širše družbe in oblasti:
  • kot sestavni del socialne politike (samozaposlitev in dopolnilna dejavnost),
  • kot sestavni del ekološko čiste dejavnosti v pravem pomenu besede,
  • kot sestavni del nacionalne promocije.
    
 3. Domačo obrt moramo zaščititi kot narodno vrednoto in kulturno dediščino.
   
 4. Izboljšati je potrebno sodelovanje z ustanovami, ki zajemajo v svojih programih dela tudi domačo oziroma umetnostno obrt (sodelovanje s PCMG na področju trženja, s Slovensko turistično organizacijo na področju promocije, z mestnimi občinami na področju turistične ponudbe in sploh ohranjanja dejavnosti, z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za gospodarstvo na področju urejanja statusa izdelovalcev in zakonodaje itd.) in s tem tudi pridobiti dodatna sredstva, potrebna za razvoj te dejavnosti.
   
 5. Izboljšati moramo promocijo domače in umetnostne obrti:
  • informiranje javnosti z rednimi rubrikami v časopisih, na radiu in televiziji, s tem pa izboljšati informiranost samih rokodelcev,
  • izdelava kataloga izdelovalcev DUO,
  • vzpostavitev stalne in ažurne internetne strani »Stalna razstava DUO«,
  • vidnejše, skupno nastopanje na sejmih in turističnih prireditvah,
  • organiziranje kvalitetnih avtorskih in skupinskih razstav in nadaljevati tradicijo odmevne »Bienalne razstave DUO«...
    
 6. Izboljšati je potrebno kulturo trgovanja (sodelovanje s sekcijo trgovcev pri Ministrstvu za gospodarstvo) in strokovno pomagati pri ustanavljanju verige specializiranih trgovin z izdelki DUO.
   
 7. Poiskati je treba način povezovanja izdelovalcev DUO (kot se je izkazalo, zaradi razvejanosti dejavnosti in preobširne administracije združevanje v grozde za izdelovalce DUO ni primerno).
   
 8. S pomočjo službe za izobraževanje pri OZS je potrebno izdelati koncept, kako izboljšati oziroma sploh začeti z izobraževanjem na področju DUO, ob tem pa razmisliti o možnostih opravljanja mojstrskih izpitov za izdelovalce domače in umetnostne obrti.
   
 9. S pomočjo Ministrstva za gospodarstvo in v sodelovanju s PCMG je potrebno ustanoviti »Center za domačo in umetnostno obrt« (stalna razstava izdelkov, ki so pridobili certifikat, njihovo trženje in center za izobraževanje).
   
 10. Nadaljevati je treba strokovno ocenjevanje posameznih izdelkov DUO, ki se opravlja pri OZS, ob tem pa prepričati vladne ustanove, ki odločajo o usodi te dejavnosti, da prilagajanje Evropi ne sme biti argument za izničenje ali opuščanje pozitivnih, tudi mednarodno priznanih strokovnih dosežkov na področju rokodelstva. Prav ti namreč predstavljajo kakovostno protiutež globalizaciji in združevanju Evrope.
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo