Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Žličniki za jedilno orodje

Suha roba ena najstarejših blagovnih znamk

Trgovanje s t.i. suho robo ali izdelki domače lesne galanterije je dobilo v stoletjih tudi mednarodne razsežnosti. Med pestro ponudbo izdelkov, ki so se seveda skoz: čas spreminjali, so bile tudi lesene žlice in žličniki. Slednje bi lahko imenovali stenske lesene posode ali škatle za shranjevanje ne le žlic, ampak vsega jedilnega orodja. Njihov izvor je za zdaj še malo raziskan. Najstarejši znani primerki sodijo v 17. stoletje, množična uporaba suhe robe tako na podeželju kot tudi v mestih pa sega šele v 19. stoletje. V tem času izdelkov niso več oblikovali le suhorobarji, ampak so jih pogosto izdelovali in okraševali domači samouki, zlasti še v zimskem času. V omenjenem obdobju so nastajale najrazličnejše izvedbe in likovne rešitve, slednje tudi z izrezanimi, vrezanimi ali naslikanimi ornamenti.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo