Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Zibelka

Zibajoče v življenje

Vse do prve polovice 20. stoletja se je velika večina novorojenih otrok na podeželju zazibala v življenje v zibelkah. Te nam še danes pomenijo nekakšen gmotni simbol rojstva. Podroben pogled v zgodovino uporabe zibelke pokaže, da je ta gugajoča naprava in del notranje opreme stanovanj kot izdelek samouškega ali rokodelskega mizarstva, razmeroma pozno prešla v splošno ali množično uporabo. Uveljavila se je menda šele v 19. stoletju. V tem času so bile v rabi in »modi« predvsem poslikane zibelke s simboli, nabožnimi motivi, cvetličnimi in geometrijskimi ornamenti. V večih primerih pomenijo nadaljevanje baročne dediščine. Med pogostimi naslikanimi simboli je tudi zvezda s štirimi ali petimi kraki, t.i. »mora« ali »monna taca«. naslikana na eni od krajših stranic zibelke. To znamenje je bilo po praznovernih predstavah ljudi obramba otroka pred škodljivi vplivi more.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo