Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Sveče za razne priložnosti

Dogori kot življenje

Svečarske in medičarske delavnice so delovale skoraj v vseh mestih in trgih. Osnovni surovini za izdelavo pestre izbire izdelkov sta bili čebelji vosek in med. Prvega so uporabljali za izdelovanje sveč najrazličnejših oblik in velikosti. Za zahtevnejše svečarske izdelke je bilo treba vosek še obeliti, in sicer z večkrat ponovljenim postopkom naravnega beljenja na soncu. Oblika in velikost sveč sta bili povezani z njihovo uporabo in namenom. Med najbolj razkošno okrašenimi so bile krstne, birmanske in poročne sveče. Okraševali so jih z ornamenti, izdelanimi iz voščenih aplikacij, od 19. stoletja še z na papirju natisnjenimi simboli, ki so jih dekorativno pritrjevali na sveče. Pravo mojstrstvo svečarskega rokodelstva so tudi dolge, tanke, vlečene sveče, ki so jih še tople in mehke navijali in zlagali v najrazličnejše dekorativne oblike, denimo v podobo košarice, keliha, knjige in druge.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo