Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Puška kot rokodelski izdelek

Joj, kako je počilo!

Veliko različnih spretnosti združuje puškarstvo - vrhunsko rokodelsko mojstrstvo, ki je sodobnemu času zapustilo bogato dediščino. S prvimi puškami nas seznanjajo pisni viri iz davnega štirinajstega stoletja. Pozneje se je to »orodje« vedno bolj spreminjalo v orožje in se temu primerno tehnično in oblikovno izpopolnjevalo. Poleg temeljnega puškarskega znanja se je razvilo več vzporednih rokodelskih veščin, denimo vrhunsko rezbarstvo puškinih kopit m drugih lesenih delov ter graviranje in intarziranje s kovinami. Kot značilen atribut lovcev so puške postajale vedno bolj tudi statusni simboli, ki so s svojo likovno podobo oz. okrasjem to vlogo še dodatno poudarjale. Na slovenskem etničnem ozemlju je staro puškarsko središče v Borovljah (zdaj na avstrijskem Koroškem), od tam pa se je še zlasti po prvi svetovni vojni to rokodelstvo razširilo tudi v druge kraje na Slovenskem.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo