Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Pletene košare

S prepleti šibja do številnih uporabnosti

Pletarska dediščina je dandanes od vseh rokodelskih dejavnosti na Slovenskem še vedno najbolj številčna. Vendar ne zaradi kakšne posebne družbene skrbi za njeno ohranjanje in razvijanje, ampak zaradi uporabnosti izdelkov, ki so tako rekoč »izumi« za vse čase. Pestrost slovenskega naravnega okolja ponuja vrsto osnovnih gradiv, to je različnih vrst šibja, ki se v veščih rokah pletarjev spreminja v košare, koše, jerbase in druge izdelke. Poleg vrbovih in leskovih šib ter viter so med pogostimi pletarskimi gradivi tudi slama, srobot, koruzno ličje. tudi kostanjevina, smrekovina, dren pa še drugo drevje in grmičje. Pletarska dediščina Slovenije je raznolika. Združuje najrazličnejše lokalne samouške vrste znanja in usmerjena rokodelska prizadevanja. Pridobljena pri pouku v pletarskih tečajih in šolah.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo