Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Belokranjske pisanice

Naravna podoba rodovitnosti

Jajce je prastar indoevropski pomladni simbol in naravna podoba rodovitnosti ter ponovnega prebujenja življenja v pomladanskem času. Krščanstvo je simbolno povezalo jajce s Kristusovim vstajenjem, zato se je kot velikonočna jed uveljavilo pri vseh narodih, povezanih s krščanstvom. V številnih delih Slovenije so slikali ornamente na velikonočna jajca z raztopljenim voskom, vendar so se ta stara poslikava in tudi ornamenti ohranili predvsem v Beli krajini. Tu imenujejo okrašena velikonočna jajca »pisanice«, kar pomeni, da so poslikana (pisana) z ornamenti. Voščene ornamente narišejo s posebno »pisalko«, v kateri topijo vosek nad plamenom sveče. Najprej narišejo ornament v naravni barvi jajčne lupine, potem sledijo posamezni barvni premazi. Pri vsakem premazu, ki si sledijo od svetlejšega do najtemnejših, prekrijejo z voskom tiste dele jajčne površine, na kateri želijo naslikati določene sestavine ornamentov.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo