Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Papirnate rože

Nikoli ne ovenejo

Vse do druge svetovne vojne je bilo na podeželju močno razširjeno izdelovanje rož iz papirja. Najpogosteje so jih oblikovali iz krep papirja, nekateri tudi iz posebnih papirjev za izdelovanje rož. Ponekod so jih povoščili in tako dosegli njihovo trajnost in odpornost. Papirnato cvetje so izdelovali za spletanje pogrebnih vencev, z okrasnimi kitami so zaljšali razpela, predvsem pa je bilo to cvetje namenjeno za poročne šopke in venčke ter šopke za vojake nabornike in novomašnike. Izdelovanje rož iz svile in drugih vrst blaga je bilo razvito zlasti v mestih in je pomenilo višjo stopnjo rokodelskega znanja. Pri poročnih šopkih z belimi cvetovi je bila uveljavljena določena hierarhija: ženin in nevesta sta imela večja šopka na oblekah, nevesta še cvetni venec v laseh in v rokah poročni šopek. Nekoliko manjši so bili šopki prič, drugi svatje pa so nosili le posamezne cvetove.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo