Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Kovaški izdelki

Skrivnostni možje, ki delajo z ognjem

Do kovačev in kovaškega dela so pričevanja v naši dediščini na poseben način spoštljiva. Kovači so delali z ognjem, pogosto so opravljali tudi mesogledniško službo, zdravili živino in ljudi. Bili so poznavalci nekaterih tehnoloških postopkov, ki so bili ljudem bolj ali manj neznani, zato je bilo njihovo delo deležno splošnega spoštovanja. V okviru kovaškega rokodelstva poznamo dve specializaciji, in sicer orodne in podkovske kovače. Tema temeljnima skupinama bi morali dodati še t.i. umetnostne kovače, ki so opravljali zahtevnejša kovaška dela pri oblikovanju opreme ter okrasja bivalnih in javnih prostorov. Posebnost kovaškega dela je tudi številno orodje, ki si ga je moral vsak mladi kovač ponavadi sam izdelati, če je hotel razvijati svojo dejavnost in napredovati do mojstra.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo