Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Harmonika

Godec je zelje hvalil, meso pa jedel

Izdelovanje harmonik in igranje nanje je pojav, ki je razmeroma mlad, vendar se je od druge polovice 19. stoletja razvil v pravo ustvarjalno gibanje in rokodelsko dejavnost. Po drugi svetovni vojni je igranje na harmoniko dobilo popolnoma nove razsežnosti. Uveljavilo se je na področju množične kulture, ki ga imenujemo narodno zabavna glasba. Pred tem je bila harmonika predvsem glasbilo raznih godcev, ki so igrali po vaseh in trgih ob različnih družabnih priložnostih in na prireditvah. Pred uveljavitvijo harmonike so godci igrali zlasti na oprekelj in citre. Harmonike so izdelovali številni posamezniki in rokodelske delavnice. Tako so s tehnološkimi rešitvami in zvočnimi posebnostmi ustvarili vrsto posebnih ali lokalnih glasbil. Najbolj priljubljen tip harmonike je diatonična harmonika, po domače frajtonarica.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo