Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Prekmurska remenka

Remenke, remenice imajo v Prekmurju več kot stoletno tradicijo. Zahtevna batik tehnika v treh barvah: bela, rdeča, črna, se je ohranila le še v Dobrovniku. Izdelujejo več vrst pirhov. Najljubši so prekmurski motivi v batik tehniki. Arhaične okrasne prvine ter rastlinske vzorce porišejo z vročim voskom, nato barvajo. Tudi pri čipkastih vzorcih uporabljajo batik tehniko, nakar sledi vrtanje in brušenje.

Dandanes so remenke predvsem spominek iz Prekmurja. Izdelovanje remenk je tradicija, ki se je ohranila na Goričkem. Značilni so predvsem raznovrstni cvetlični motivi, klasje. Svojevrstna posebnost remenk so rozete na zgornjem in spodnjem delu jajca. Izdelujejo se tudi drugi motivi, kjer se izraža kreativnost in domišljijo.

Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo