Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Domače tesarstvo

Tesarstvo je ena starejših obrti in iz nje izvirajoča dela so povezana z graditvijo človekovega bivališča, postavljanjem gospodarskih (kozolec) in prometnih objektov (lesenih mostov) in plovil.

Osnovo tesarskega dela predstavlja odlično poznavanje lesa, njegove rasti in ustroja. Glavno delo je bilo ročna obdelava požaganega lesa. Naslednjo skupino tesarskih opravil je predstavljalo vezanje ali sestavljanje lesene konstrukcije v ostrešja, lesene stene, mostove, kozolce in druge naprave.

Tesarski mojstri so bili doma na celotnem našem ozemlju v vseh obdobjih zgodovinskega razvoja. Največji »spomenik« tesarskega dela in stoletnega mojstrstva predstavlja prav gotovo slovenski kozolec, zlasti še dvojni kozolec ali »toplar«.

SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo