Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Svečarstvo

Svečarske delavnice so izdelovale klasične sveče za razsvetljavo ter za praznične in ritualne namene. Svečarska dejavnost je bila lahko samostojna, še pogostejše pa je bila skupaj z medičarsko. Prve primere sodobnega oblikovanja sveč lahko najdemo pri arhitektu Jožetu Plečniku, ki je skupaj s svečarsko delavnico Stele iz Kamnika, oblikoval celo vrsto unikatnih sveč. Z unikatnim oblikovanjem sveč, zlasti za cerkvene potrebe, so se ukvarjali tudi v nekaterih samostanih. Danes na tem področju predstavljajo veliko tehnološko znanje zlasti sveče iz samostana karmeličank v Sori pri Medvodah. Vosek je tudi odlično gradivo za oblikovanje okrasnih sveč, ki pogosto presegajo svojo temeljno vlogo razsvetljevanja, ampak v prostoru delujejo kot neke vrste skulpture. Torej se na tem mestu rokodelstvo spaja s sodobnim kiparskim oblikovanjem, še posebej, če imamo opraviti z unikati in ne z vlivanjem v modele, ki omogočajo serijsko izdelovanje. Pomembno ime na tem področju oblikovanja sveč je Rafael Samec.

SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo