Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Sedlarstvo in jermenarstvo

Izdelovanje konjskih in naglavnih govejih komatov, jahalnih in transportnih sedel, vprežnega jermenja, usnjenih pasov in jermenov. Obrt se je razvijala ob prevozništvu (furmanstvu) od 15. stoletja naprej. Množična uporaba konj za vpreganje in transport je izpričana od 2. polovice 17. stoletja. Značilni izdelek sedlarjev in jermenarjev (zotlarjev, iz nem. Sattler, sedlar) na Slovenskem je iz 19. stoletja konjski komat z vprežnim jermenjem in številnim okrasjem (npr. komatni glavnik). Izdelovanje sedel je zahtevno rokodelsko opravilo. Poznamo pa jahalna sedla (športna, potovalna) in tovorna (samar). Sedlarji in jermenarji danes predstavljajo deficitarne obrtnike.

SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo