Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Rezbarstvo

Oblikovanje lesa, redkeje nekaterih drugih mehkejših gradiv, z različnimi rezili. Na Slovenskem je ta umetnostna obrt poznana od poznega srednjega veka naprej. Izdelava rezljanih delov pohištva in druge notranje opreme, zlasti rezljanih plastik, oltarjev, okvirov, svečnikov, skrinj itn., je dosegla vrhunec v 17. stoletju z »zlatimi oltarji«. Rezbarstvo kot estetsko oblikovanje  je bilo povezano s pozlatarstvom (pozlatitev je bila sklepno opravilo izdelave).  Od 18. stoletja so svoja dela krasili tudi drugi lesni obrtniki, v 18. in 19. stol. so ob delavnicah za cerkveno, grajsko in meščansko opremo rezbarili številni samouki, povečini imenovani ljudski umetniki, čedalje več delavnic je delalo za kmečke samouke.
SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo