Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Ročno pletenje

Veliko starejša rokodelska tehnologija od na primer vezenja je pletenje – izdelovanje oblačil s pletilkami in z volneno nitjo. Pogoji za to dejavnost so bili na Slovenskem zelo dobri, saj je bila ovčereja ena od množičnih živinorejskih panog. Najbolj značilen izdelek pletilj so bile in so še danes volnene nogavice, poleg teh še rokavice, kape, puloverji, jope in v novejšem času tudi plašči in ženske obleke. Iz pletenja nogavic se je razvila prava domača rokodelska dejavnost – nogavičarstvo, ki je bilo zlasti razvito v Gornjesavski dolini ter med Tržičem in Jesenicami. Dejavnost, ki je bila včasih zelo množična, je začela na prehodu iz 19. v 20. stoletje upadati. Kljub temu se je pletilsko znanje vse do danes ohranilo na različnih koncih Slovenije. Številne pletilje poskušajo danes z ročnim pletenjem ustvarjati unikatne pletenine. Nekatere med njimi so še vezane na ponovitve zgodovinskega spomina, druge spet pojmujejo vsak izdelek kot samostojno likovno delo.
SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo