Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Domače mizarstvo

Mizarska obrt se je razvila s specializacijo nekdanjega domačega ali hišnega mizarjenja. Mizarji so naredili vso potrebno pohištvo in opremo za domove: skrinje, omare, postelje, mize, stoli, klopi, zibelke, police in so nastajali največkrat v zimskem času, ko ni bilo dela na polju. Mizarska obrt se je kmalu osamosvojila in jo po veljavni zakonodaji uvrščamo med t. i. redne obrtne dejavnosti. Mizarsko rokodelstvo se sicer na Slovenskem lahko pohvali z izjemnim razvojem in kakovostjo, ki jo je in jo še ceni tudi tujina. Razvili sta se dve veliki središči in sicer v Vižmarjih in Šentvidu pri Ljubljani (od prve pol. 19. stoletja) ter v Solkanu pri Gorici (od druge pol. 19. stoletja). Njihovo dediščino nadaljujejo nekatere odlične obrtne delavnice , ki so sodobna obrtna podjetja.

Posebno zvrst mizarskega rokodelstva pa predstavljajo posamezniki, ki se ukvarjajo z restavriranjem starega, stilnega pohištva in z delnimi ali popolnimi posnetki le-tega.

SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo