Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Unikatno umetniško livarstvo

Staljeno zmes kovin se uliva v kalup, v katerem ob strjevanju dobi obliko in druge zahtevane lastnosti (na primer barva tona pri zvonovih). V 18. stoletju so se iz manjših srednjeveških livarn brona razvile večje, na primer Samassova livarna strojev in zvonov v Ljubljani 1767, livarna v železarni Dvor pri Žužemberku 1796, železolivarna na Muti na začetku 19. stoletja in leta 1857 v Gradacu pri Metliki. Posebna zvrst so izdelki tako imenovanega umetniškega livarstva, po katerih je slovela livarna na Dvoru pri Žužemberku (nagrobni križi, peči, notranja oprema itn.). Današnji livarji nadaljujejo bogato dediščino te obrti z izdelovanjem livarskih izdelkov (npr. zvonovi) ali kot nepogrešljivi sodelavci kiparjev.

SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo