Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Izdelovanje kvačkanih vezenin

Kvačkana čipka je, ob klekljani, najbolj razširjena vrsta čipke na Slovenskem. S kvačko (iglo s kaveljcem) se nizajo zanke v verižice oz. zančne stolpce; oblike in razporeditev omogočajo mnogovrstne goste ali luknjičaste vzorce. Kot samostojne izdelke so kvačkane izdelke pogosto uporabljali za prte, zavese, posteljna preginjala, okrasne blazine ipd., pogosto kvačkane v krogu, kvadratu, šest- ali osemkotniku. Kvačkani čipki daje značilno podobo tudi mreženo kvačkanje. V splošno rabo za krašenje oblačil in notranje opreme so se razširile kvačkane čipke v Srednji Evropi in tudi na Slovenskem v 19. stoletju. Danes je izdelovanje kvačkanih čipk razširjeno med nezaposlenimi, v domovih za ostarele in kot oblika ročnega dela.

SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo