Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Izdelovanje klekljanih čipk

Klekljane čipke so izdelane s klekljanjem, to je s križanjem, sukanjem, in pretikavanjem vsaj dveh ali več parov klekljev z nitjo. Najpogosteje so uporabljali lanene, tudi bombažne niti, redkeje svilo, volno, zlate in srebrne niti. Sedaj klekljajo tudi čipke iz kovinske niti ali žice in jih kot aplikacije vlagajo v steklene izdelke. Pri čipkah je v uporabi več značilnih vzorcev, med katerimi so nekateri originalni in značilni za posamezna območja. V 17. in 18. stoletju so klekljali v Idriji, Ljubljani, Kamniku, Radovljici in Gorici. V 19. stol. se je klekljanje razširilo na vso idrijsko okolico, Cerkljansko, območje Trnovskega gozda, vzhodni del Primorskega, Poljansko in Selško dolino, v Ljubljani pa je zamrlo.

Idrijska čipka je od leta 2000 zaščitena z geografskim poreklom.

SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo