Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Unikatno kamnoseštvo

Domača in redna obrt za obdelavo naravnega ali umetnega kamna. Najbolj znano središče kamnoseštva je bilo širše območje Krasa , na Gorenjskem v dolini Peračice, kjer so kopali zeleni tuf in oblikovali portale in druge kamnoseške izdelke. V drugi polovici 19. stoletja je delovalo več kakovostnih kamnoseških delavnic (npr. Vodnik, Toman, Kunovar v Ljubljani), v prvi polovici 20. stoletja je raven slovenskega kamnoseštva dvignil zlasti arhitekt Jožef Plečnik, ki je sodeloval z Vodnikovo delavnico v Ljubljani. Po 1945 letu se je razvila kamnoseška industrija. Po velikem osipu zanimanja za kamnoseštvo, se ta dejavnost spet oživlja in dobiva svojo ekonomsko upravičenost s številnimi naročili za izdelavo stavbnih členov, restavriranju stavbne dediščine in izdelovanjem okrasnih in uporabnih predmetov.

SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo