Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.

Piparstvo

Domače izdelovanje pip za kajenje tobaka. Poznano je od 18. stoletja, najbolj pa je bilo razvito na prehodu iz 19. v 20. stol. Značilno središče je bilo v Bohinju (Gorjuše), pomembnejše so bile tudi Moravče, Poljane v Poljanski dolini, Martinj Vrh nad Železniki, Višnje na Primorskem in Krka na Dolenjskem. Bohinjci so izdelovali pipe različnih velikosti in oblik, krasili so jih s srebrno ali medeninasto pločevino in biserno matico. Prodajali so jih po Kranjskem in Koroškem, v Istro, Dalmacijo, celo v Anglijo in Ameriko. Pipe iz moravške okolice so bile oblikovane po podobi domačih in divjih živali. Danes izdeluje pipe le še en pipar.

SEZNAM DEJAVNOSTI
Piškotek
Spletna stran za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporablja piškotke. Prosimo označite "Dovolim piškotke", če se strinjate z njihovo namestitvijo.

več o uporabi piškotkov in nastavitve
dovolim piškotke
zapri obvestilo