Šestnajsta razstava domače in umetnostne obrti

9. februar 2006
Zadnjih dvanajst let, od 10. razstave domače in umetnostne obrti, so na posamezni razstavi postavljeni na ogled le tisti izdelki DUO, ki so v dveh letih med dvema razstavama pridobili pozitivno mnenje strokovne komisije za preverjanje izdelkov, ki deluje pri Obrtni zbornici Slovenije. Na letošnjo razstavo bo zbornica povabila okoli 450 rokodelcev, kolikor se jih je v času od zadnje razstave pojavilo na novo ali pa so izdelali kakšen nov izdelek.

Razstava, na kateri svoje (nove) izdelke pokaže nekaj sto izdelovalcev, ki se ukvarjajo s kar 45 različnimi dejavnostmi, nikakor ni sama sebi v namen, pa tudi ni ena izmed številnih razstav v nizu bolj ali manj podobnih, poudarja glavni organizator, sekcija za domačo in umetnostno obrt pri OZS. Bienalna razstava je namreč najbolj neposreden odraz sistema ocenjevanja, ki ga je razvila in ga izvaja obrtna zbornica. Namen ocenjevanja pa ni le pozitivna selekcija, temveč odpira izdelovalcem pot do registracije dejavnosti in tudi določene davčne olajšave, s katerimi naj bi družba kar najbolj neposredno skrbela za ustvarjalne motive in pobude, razvijanja ohranjanja dediščine in vzpodbujala paleto novih ustvarjalnih možnosti. Ne nazadnje pa ima razstava tudi namen mladim prikazati alternativne možnosti zaposlovanja. S selitvijo prejšnje bienalne razstave v tujino (kot reprezentančni prikaz ustvarjalnosti na številnih področjih in panogah) pa je postal njen pomen še toliko večji, saj jo je, kot svojo promocijo, sprejela tudi naša država.


Razstava leta 2004, Ljubljanski grad

Najprej v Slovenj Gradcu, nato Ljubljani

16. bienalno razstavo DUO bodo v Slovenj Gradcu, v Galeriji likovnih umetnosti, odprli 7. aprila in bo odprta do 7. maja 2006. Mesto Slovenj Gradec se na razstavo, ki se je leta 1977 tam tudi rodila, še posebej zagreto pripravlja. Tako bodo na dan otvoritve organizirali rokodelsko tržnico oziroma sejem izdelkov domače in umetnostne obrti, ki bo potekal na Trgu svobode in Glavnem trgu v starem mestnem jedru. Želijo si predstaviti izdelovanje izdelkov, ki so pridobili certifikat DUO.

V Ljubljani pa bo, tokrat prvič, razstava na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju (od 16. maja do 30. junija 2006). V tem času sekcija za DUO pripravlja, skupaj z Mestno občino Ljubljana, vrsto spremljevalni prireditev pred muzejem in v središču prestolnice.


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več