Ustvarjalnost slovenskih rokodelcev

20. april 2009
Sekcija za domačo in umetnostno obrt pri OZS bo 8. maja v sodelovanju z OOZ Šmarje pri Jelšah in javnim zavodom Kozjanski park na gradu Podsreda odprla veliko razstavo izdelkov domače in umetnostne obrti.

Razstava bo razdeljena v štiri sklope: v prvem se predstavljajo rokodelci-člani OOZ Šmarje pri Jelšah, ki jih dopolnjujejo izdelki gostov iz krapinske zbornice (Hrvaška). V drugem grajskem prostoru se predstavljajo ustvarjalci, dobitniki »Zlate vitice«, najvišjega priznanja na področju rokodelstva, ki ga podeljuje OZS. Zadnji sklop pa predstavljajo rokodelci iz vse Slovenije, ki so pridobili certifikat strokovne komisije za DUO.

Blizu 100 ustvarjalcev bo s svojimi vrhunskimi izdelki predstavilo paleto možnosti ustvarjanja v različnih materialih, ki je dobilo primerno mesto naše prepoznavnosti prav zaradi sistematičnega dela in usmeritev sekcije za DUO in njene strokovne komisije. Rokodelski izdelek je izraz vrednot, prepričanj, načina življenja in okolja izdelovalca in kot takšen eden od virov kulturne istovetnosti. Prav zato je  tudi temelj turistične spominkarske ponudbe, ki se lahko postavi kot nasprotje povprečju turističnega kiča. Glede na to, da grad Podsreda obiskujejo tudi gostje bližnjih Dolenjskih toplic in Čateža, pomeni pričujoča razstava tudi obogatitev turistične ponudbe regije in s tem boljšo prepoznavnosti rokodelskih mojstrov.  Lahko le upamo, da bo odmeven dogodek, ki je vključen tudi v program »1. evropskega tedna podjetništva«, pospešil razmišljanje državnih turističnih organizacij o takšni promociji Slovenije in podpori prizadevanju OZS.

 

Razstava bo odprta do 31. maja. Ogledate si jo lahko vse dni v tednu, (razen ponedeljka) od 10  do 18 ure.

 

Vljudno vabljeni !

 

Grad Podsreda (nemško Hörberg) leži na severnem pobočju Orlice v osrčju Kozjanskega regijskega parka nad trgom Podsreda. Zgrajen je bil v 1. polovici 12. stoletja, dozidave bivalnih prostorov in kapele so iz 13. stoletja, današnjo podobo pa je dobil v 19. stoletju. Bil je eden petih glavnih krških fevdov in sedež podeželskega sodišča. Obnavljati so ga začeli leta 1983. Kozjansko je  znano po glažutarski tradiciji in sodobni proizvodnji  steklarskih mojstrov.Tukaj so izdelovali predvsem izdelke iz zelenega in brezbarvnega stekla. V 18. in 19 stol. so izdelovali tudi zahtevnejše steklene predmete, ki niso zaostajali za dosežki v ostalih evropskih državah.


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več