1. razstava pirhov in velikonočnih voščilnic

24. februar 2009
Center DUO v Veržeju vabi rokodelce, lastnike zbirk in različne institucije, ki skrbijo za dediščino, k sodelovanju na 1. razstavi pirhov in velikonočnih voščilnic, ki bo od 8. aprila do 5. maja v zavodu Marianum.

Bližajo se velikonočni prazniki, s katerimi je povezanih veliko ljudskih šeg in navad, opravil ter izdelkov domače in umetnostne obrti, pri čemer so v ospredju pirhi, pisanice, remenice ali remenke, ki bogatijo slovenske pokrajine.  To kulturno pestrost Slovenije si želimo predstaviti čim širšemu krogu javnosti, zato bomo med 8. aprilom in 5. majem 2009 v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum Veržej organizirali prvo razstavo pirhov iz cele Slovenije, ki jo bodo popestrile voščilnice z velikonočnimi motivi. Razstavljeni eksponati bodo obiskovalcem ponudili vpogled v duhovno razsežnost velikonočnega časa nekoč in danes.

 

Veseli bomo, če se boste tudi vi aktivno udeležili sooblikovanja 1. razstave pirhov in velikonočnih voščilnic slovenskih pokrajin, na kateri lahko predstavite svoje kraje, javne in zasebne zbirke, kot tudi rokodelske spretnosti in veščine. K sodelovanju vabimo organizacije in posameznike, ki skrbijo za varovanje, ohranjanje in razvoj slovenske kulturne dediščine (muzeje, krajinske parke, kulturna in turistična društva, aktive kmečkih žena, rokodelce, ljubiteljske zbiratelje,…). Mogoče boste v razstavi videli idealno priložnost, da se še sami preizkusite v izdelavi pirhov. Pošljite nam košarico  tradicionalnih in novodobnih pirhov, pobrskajte po svojih arhivih za velikonočnimi voščilnicami, starimi in današnjimi.

 

Prosimo vas, da nas o sodelovanju na razstavi predhodno obvestite na 051 654 778 ali center.duo@siol.net in nam pošljete izpolnjeno prijavnico do 28. 2. 2009 na naslov Zavod Marianum Veržej – TIC Veržej, Puščenjakova 1, 9241 Veržej oz. po e-pošti. Razstavne eksponate nam lahko osebno ali po pošti dostavite do 15. 3. 2009 v Zavod Marianum Veržej (vsak dan med 8.00 in 16.00 ter po dogovoru) oz. nas obvestite o morebitnih drugih lokacijah prevzema. Pošljete nam lahko tudi vaš promocijski material, ki bo na ogled obiskovalcem razstave.

 

Prosimo vas, da o sodelovanju na razstavi obvestite tudi svoje partnerske organizacije in društva, ki delujejo na področju kulturne dediščine, ter prijatelje in znance, ki se z rokodelstvom ukvarjajo zgolj ljubiteljsko ali si šele utirajo svojo lastno ustvarjalno pot. Vabljeni ste tudi, da v času velikonočnih in prvomajskih praznikov organizirate  izlet v Prlekijo in Prekmurje, kjer si, poleg ogledov Veržeja, Mure in Goričkega, lahko privoščite še kopanje v Termah Banovci, ki bodo vsem obiskovalcem razstave med 5. in 25. 4. 2009 ponudile 50% popust na kopanje.

Za vse dodatne informacije smo vam na razpolago!  

 

TIC Veržej - Center DUO
Puščenjakova 1

SI - 9241 Veržej
+386 51 654 778

center.duo@siol.net in http://www.centerduo.si


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več