Informativni dnevi

6. februar 2009
Vabljeni na informativne dneve za vpis na smeri ambient, kiparstvo, keramika, restavratorstvo in digitalne umetnosti in prakse, ki bodo 13. in 14. februarja v šoli Famul Stuart in Univerzi v Novi Gorici.
  • v Ljubljani bodo informativni dnevi v prostorih šole Famul Stuart na Dunajski 56 (podhod Bežigrajskega dvora) v petek, 13. 2. 2009 ob 11.00 in 15.00 uri in v soboto, 14. 2. 2009 ob 11.00 uri

  • v Novi Gorici v prostorih Univerze v Novi Gorici na Vipavski 13, Rožna dolina pa v soboto, 14. 2. 2009 ob 10.00 uri

Za vpis na smeri:

  • ambient

  • kiparstvo 

  • keramika

  • restavratorstvo

  • digitalne umetnosti in prakse* (glej spodaj)

Triletni programi

Pogoj za vpis je končana srednja šola in določena stopnja likovne nadarjenosti, ki je ob sprejemu ne preverjamo, razen v primerih, ko bi se na katerem od oddelkov pojavila potreba po omejitvi vpisa. V tem primeru bomo študente izbirali na podlagi priloženih materialov (www.galerijagt-famul.si/FS-info-prijava.htm) in razgovora s kandidati. Kandidati morajo biti polnoletni, zgornje starostne omejitve ni. Kandidate z nezaključeno srednjo šolo, ki bi se želeli vpisati, vabimo, da se najavijo na informativni razgovor. 


Gostovanje

Za študente z višjo izobrazbo ali profesionalnimi izkušnjami na likovnem podrocju, ki bi želeli profesionalno izpopolniti določena znanja, so možni enoletni nediplomski programi, sestavljeni na individualni bazi v dogovoru z vodstvom šole. Študent lahko izbira iz tekočega nabora predmetov in mentorjev. V prijavi naj interesenti navedejo višjo likovno izobrazbo oz. profesionalne izkušnje.

Spodaj še nekaj več informacij o šoli in o programih.

 

O ŠOLI 

Šola uporabnih umetnosti FAMUL STUART je bila ustanovljena leta 1994 kot dvoletna šola, ki je svoj program začrtala v polju uporabnih umetnosti s poudarkom na praktičnih kreativnih veščinah. Prvotno zasnovo smo leta 2001 razširili v triletno umetniško šolo. Kompleksen program študentu poleg praktičnih strokovnih znanj nudi tudi dobro poznavanje zgodovine in teorije umetnosti ter sodobne produkcije, od umetniških do drugih kreativnih praks.

Programi šole niso verificirani s strani države, zato daje šola že od svojega nastanka velik poudarek utrjevanju pridobivanja veljavnosti naše diplome v praksi in študentovemu prehodu iz študentskega v profesionalno življenje.

Več o šoli: : http://www.famulstuart.si/index-sola-fs.html

 

AMBIENT

Oblikovati ambient, naj bo to ambient svoje sobe, stanovanja, doma ali začasnega počitniškega kotička, do neke mere vsi obvladamo, saj si ga ustvarjamo instinktivno. Seveda pa za kaj več potrebujemo znanje ali pa profesionalno pomoč.

Program Ambient je namenjen tistim, ki jih ustvarjanje ambienta zanima kot bodoči poklic. In ne le ustvarjanje ugodnega ambienta za bivanje, ambient se ustvarja povsod, zunaj, notri, v domovih ali na javnem mestu, ambient gostinskega lokala, zabaviščnega prostora ali čakalnice pri zobozdravniku; ambient scenskih prostorov - sejemsko razstaviše, prizorišče modne fotografske seanse, gledališka scenografija ali scenografija za film, video, animirani film, računalniški 3D prostor. Bodočemu profesionalcu na tem področju se odpre široko polje možnosti.

Več o programu: http://www.famulstuart.si/index-AMB.html

 

KIPARSTVO, KERAMIKA

Radi ustvarjate z rokami? Vam misli uberejo pravšnji ritem šele, ko jih uskladite z ritmom glajenja gline, božanja lesa ali klesanja kamna? Nimate potrebe po hitri in intenzivni komunikaciji, ki jo omogočajo nove tehnologije, nasprotno, iščete mirne trenutke in globoke debate v živo? Morda je ta program pravšnji za vas.

Če vam misel na t.i. nove medije ta hip dvigne kurjo polt, ni nujno, da nekoč ne boste tudi vi odkrili videa ali zvoka kot možnega materiala za kiparjenje, vsekakor pa bo vaše izhodišče nekaj, kar se da prijeti, kar se da oblikovati z roko, kar se da prehoditi ali premeriti z velikostjo telesa. Najsi je to lončena posoda, kip iz klasičnih kiparskih ali reciklažnih materialov, ulična ali parkovna instalacija.

Več o programu: http://www.famulstuart.si/index-KKR.html   

 

RESTAVRATORSTVO

Program za restavratorstvo je usmerjen predvsem v obvladovanje različnih tehnik in praktičnih znanj, ki jih pri delu uporablja restavrator. Če je v programu keramično kiparskega oddelka poudarek na posameznikovi kreativnosti, je pri restavratorstvu pomembna (poleg širokega znanja) vztrajnost, doslednost in korektnost pri izvedbi sprejetega dela. Študent se mora zavedati, da mora do objekta, ki ga restavrira, čutiti veliko mero odgovornosti in spoštovanja. V prvih dveh letih dobijo študentje likovno, tehnično in obrtno znanje ter praktično izkušnjo iz širokega spektra pristopov, ki jih bodo potrebovali pri svojem delu.

Naše študente in diplomante restavratorje najdemo v muzejskih restavratorskih delavnicah, Restavratorskem centru Slovenije, samostojnih restavratorskih podjetjih, arheoloških skupinah ipd. Potrebe po kadru so velike, saj se restavratorske delavnice stalno soočajo s problemom pomanjkanja kadra, ki bi mu lahko zaupali izvajanje natančnih in zahtevnih restavratorskih postopkov.

Več o programu: http://www.famulstuart.si/index-KKR.html   

 

DIGITALNE UMETNOSTI IN PRAKSE

*Pomembno: Naš dosedanji program DIGITALNI MEDIJI smo prenovili po bolonjskih načelih in ga preselili na novoustanovljeno Visoko šolo za umetnost Univerze v Novi Gorici. Odslej je to visokošolski strokovni študijski program DIGITALNE UMETNOSTI IN PRAKSE (1. stopnja), za katerega veljajo tudi drugačni pogoji vpisa. Informacije o programu lahko dobite pri nas ali na vsu@p-ng.si . Program se bo še naprej odvijal v prostorih Šole Famul Stuart v Ljubljani, študentje pa bodo študentje Univerze v Novi Gorici.
Več o programu: http://famulstuart.si/index-DUP.html

---
Famulovi novičniki:
www.famul-school-news.blogspot.com
www.famul-art-news.blogspot.com
 
www.famulstuart.si
Sola uporabnih umetnosti FAMUL STUART
Bezigrajski dvor, Dunajska 56, 1000 Ljubljana 
 
Tel: 01 436 47 06, 051 33 67 70 
info@galerijagt-famul.si


Delovni čas tajništva:
od ponedeljka do četrtka 10.00 – 16.00, petek 10.00 – 13.00


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več