Kaj je domača in umetnostna obrt in kaj ni?

6. marec 2008
Sekcija za domačo in umetnostno obrt pri OZS nadaljuje serijo regijskih srečanj rokodelcev, ki so namenjena obravnavanju aktualnih vprašanj. Prihodnje srečanje bo 18. marca 2008 na OOZ Celje.

Na srečanje rokodelcev, ki se bo začelo ob 17. uri, so vabljeni člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), pa tudi tisti rokodelci, ki se o članstvu šele odločajo. Udeleženci srečanja bodo lahko spoznali značilnosti davčne ureditve za to dejavnost, zahteve, ki jih morajo izpolniti pri registraciji DUO, govorili bodo o stanju domačih in umetnostnih obrti v Sloveniji in EU, o starih in novih dejavnostih, o poteh do znanj, o oblikah delovanja (individualno – skupinsko), o vlogi DUO v turizmu (delavnice odprtih vrat), o nastopanju doma in v tujini itd.

 

Za rokodelce bodo še posebej dragocene izkušnje, ki si jih je pri svojem delu nabrala  komisija OZS, ki ocenjuje in presoja, ali nek izdelek sodi v domačo in umetnostno obrt ali ne. Predsednik strokovne komisije dr. Bogataj Janez bo nazorno pojasnil kriterije za ocenjevanje ter opozorili na najpogostejše napake oziroma vzroke, zaradi katerih morajo nek izdelek zavrniti.  Izkušnje komisije na prvo mesto dajejo nenadarjenost za določeno področje, sledi slaba izvedba zamisli ali slabo oblikovanje, zato priporočajo izdelovalcem sodelovanje z oblikovalci. Opažajo tudi veliko posnemanja domačih in tujih izdelkov, njihovo premajhno  funkcionalnost - v svetu je namreč trend izdelovanja uporabnih in ne več toliko okrasnih predmetov, pa tudi nizko estetsko, vzgojno ter komunikacijsko raven, ki pogosto meji na kič. Pogoste so tudi napake pri izdelovanju replik (t.j. natančnih posnetkov izvirnih izdelkov naše kulturne dediščine, ki jih hranijo muzeji, brez kakršnega koli dodajanja  avtorskih sestavin). Veliko negativnih mnenj je izdanih zaradi nizke ravni ljubiteljskega likovnega ustvarjanja (najrazličnejše poslikava na steklo, keramiko, svilo, vžiganje v les), mnogi pa tudi ne vedo, da klasične slike ne sodijo v rokodelstvo. Zato priporočamo, da izdelovalci prinesejo na predavanje svoje izdelke, ki jih bo predavatelj ob koncu predavanja komentiral in na konkretnih primerih pokazal možnosti za njihovo potrditev, morebitne potrebne popravke ali zavrnitev.

 

Sekcija za domačo in umetnostjo obrt želi na ta način rokodelcem olajšati pot do certifikata domače in umetnostne obrti. Govorili bodo tudi o trženju in o tem, da je treba kupce poiskati ne le v trgovinah, ampak tudi na sejmih, tržnicah, na turističnih kmetijah in v svetu vse bolj priljubljenih »delavnicah odprtih vrat«. Večina izdelkov DUO predstavlja tudi turistični spominek.

 

Dodatne informacije o predavanju ima sekretar sekcije DUO Goran Lesničar - Pučko (tel: 01/ 58 30 516).


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več