Kaj je domača in umetnostna obrt in kaj ni?

31. januar 2008
Na srečanje rokodelcev, ki bo 5. februarja, so povabljeni člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije iz Maribora, Slovenske Bistrice, Slovenskih Konjic, Ruš in Ptuja, pa tudi tisti rokodelci, ki se o članstvu šele odločajo.

Udeleženci srečanja bodo lahko spoznali značilnosti davčne ureditve za to dejavnost, zahteve, ki jih morajo izpolniti pri registraciji DUO, govorili bodo o stanju domačih in umetnostnih obrti v Sloveniji in EU, o starih in novih dejavnostih, o poteh do znanj, o oblikah delovanja (individualno – skupinsko), o vlogi DUO v turizmu (delavnice odprtih vrat), o nastopanju doma in v tujini itd.

Za rokodelce bodo še posebej dragocene izkušnje, ki si jih je pri svojem delu nabrala  komisija OZS, ki ocenjuje in presoja, ali nek izdelek sodi v domačo in umetnostno obrt ali ne. Člani komisije bodo nazorno pojasnili kriterije za ocenjevanje ter opozorili na najpogostejše napake oziroma vzroke, zaradi katerih morajo nek izdelek zavrniti. Njihove izkušnje na prvo mesto dajejo nenadarjenost za določeno področje, sledi slaba izvedba zamisli ali slabo oblikovanje, zato priporočajo izdelovalcem sodelovanje z oblikovalci. Opažajo tudi veliko posnemanja domačih in tujih izdelkov, njihovo premajhno  funkcionalnost - v svetu je namreč trend izdelovanja uporabnih in ne več toliko okrasnih predmetov, pa tudi nizko estetsko, vzgojno ter komunikacijsko raven, ki pogosto meji na kič. Pogoste so tudi napake pri izdelovanju replik (t.j. natančnih posnetkov izvirnih izdelkov naše kulturne dediščine, ki jih hranijo muzeji, brez kakršnega koli dodajanja avtorskih sestavin). Veliko negativnih mnenj je izdanih zaradi nizke ravni ljubiteljskega likovnega ustvarjanja (najrazličnejše poslikava na steklo, keramiko, svilo, vžiganje v les), mnogi pa tudi ne vedo, da klasične slike ne sodijo v rokodelstvo. Zato priporočamo, da izdelovalci prinesejo na predavanje svoje izdelke, ki jih bo predavatelj ob koncu predavanja komentiral in na konkretnih primerih pokazal možnosti za njihovo potrditev, morebitne potrebne popravke ali zavrnitev.

Sekcija za domačo in umetnostjo obrt želi na ta način rokodelcem olajšati pot do certifikata domače in umetnostne obrti. Govorili bodo tudi o trženju in o tem, da je treba kupce poiskati ne le v trgovinah, ampak tudi na sejmih, tržnicah, na turističnih kmetijah in v svetu vse bolj priljubljenih »delavnicah odprtih vrat«. Večina izdelkov DUO predstavlja tudi turistični spominek.


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več