Rokodelci na obrtnem sejmu že več kot dvajset let

28. julij 2007
Mednarodni obrtni sejem v Celju je poleg slovenjegraške bienalne razstave DUO največja prireditev pri nas.

Tudi letos se obeta velika (delno prodajna) razstava izdelkov domače in umetnostne obrti. Prvi poskusi skupinskega nastopa rokodelcev v Celju segajo že v leto 1986, ko je takratni odbor za DUO pri OZS na Celjskem sejmu postavil prve vitrine. Leta 1987 pa je bila v zimskem bazenu dvorane B že postavljena večja razstava, ki je spominjala na bienalno razstavo v Slovenj Gradcu. Zaradi želje rokodelcev, da bi ob velikem številu obiskovalcev na sejmu svoje izdelke tudi prodajali, je takratni odbor za DUO leta 1989 postavil trgovino domače in umetnostne obrti v dvorani A. Zaradi dobrega obiska in prodaje je trgovina obstajala vse do leta 1998. S takšno skupno prodajo so bili zadovoljni predvsem mali rokodelci, ki so potrebovali pomoč pri trženju, »Celjska trgovina DUO« pa je postala model za odpiranje podobnih trgovin po Sloveniji. Leta 1998 pa je morala sekcija za DUO trgovino na Celjskem sejmu zapreti, ker prodaja ni bila v skladu s statutom OZS. Tako se je rokodelstvo do leta 2003 na sejmu predstavljalo le v tradicionalni »hiši obrti«, v kateri svoje ročne spretnosti predstavljajo mojstri rokodelstva in ki je zelo popestrila sejem, ter na razstavi »Primerna poslovna darila«.

Leto 2004 je bilo za predstavitev rokodelcev na MOS ponovno prelomno. Sekcija je pripravila večjo razstavo v dvorani A, na željo izdelovalcev pa so bile ob razstavi postavljene prodajne stojnice, kjer so obrtniki svoje izdelke sami tudi prodajali. Obsežna razstava s prodajnimi stojnicami je bila deležna izjemnega obiska tudi v letih 2005 in 2006, ko je sekcija svojo predstavitev razširila v preddverje dvorane A in tam predstavila rokodelce, ki so za svoj ustvarjalni opus in dosežke na tem področju prejeli priznanje Zlata vitica.

Lani je na sejmu sodelovalo 114 rokodelcev na skupno 580 m2 razstavne površine. Takšna predstavitev ima seveda tudi izobraževalni pomen, saj na področju DUO še danes ni urejenega šolanja. Žal so »hišo obrti« lani podrli, sekcija pa še išče možnost, da bi jo nadomestila. Ne glede na to pa naj se zainteresirani rokodelci vsekakor tudi letos prijavijo na razpis, ki ga objavljamo.

Priložnost za dobro promocijo tudi letos

Na balkonu dvorane A (360 m2 razstavne površine) bo sekcija predstavila svoje člane in tam bo tudi njena informativna točka. Na razstavo bodo člani sekcije za DUO pri OZS pisno povabljeni, edini pogoj za sodelovanje je članstvo, razstavljeni pa bodo lahko le izdelki s certifikatom DUO.

Kot novost bo na letošnji razstavi na ogled projekcija televizijske serije s predstavitvijo slovenske domače obrti in drugi posneti materiali.

V preddverju bo sekcija organizirala postavitev desetih stojnic, kjer bodo lahko rokodelci prodajali svoje izdelke. Del stroškov najema stojnice bodo krili obrtniki sami. Pogoji za sodelovanje so isti kot v letu 2006: članstvo v OZS, prodajajo se lahko le izdelki s certifikatom, prisotnost vse dni trajanja sejma, vrstni red prispelih prijav. Natančnejša pojasnila bodo člani prejeli po pošti, za dodatne informacije je na voljo sekretar sekcije DUO, Goran Lesničar - Pučko (telefon 01/583 05 16, e-pošta: goran.lesnicar@ozs.si).

Ob prodajnih stojnicah bo sekcija tudi tokrat predstavila tiste rokodelce, ki jim je OZS podelila priznanje Zlata vitica.


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več