Kakšen mora biti dober izdelek domače in umetnostne obrti?

4. april 2007
Območna obrtna zbornica Murska Sobota je 21. marca gostila prvega izmed regijskih predavanj, ki jih organizira sekcija za domačo in umetnostno obrt pri OZS.

Na ta način želi vzpostaviti tesnejše sodelovanje z rokodelci po vsej Sloveniji, jih bolje seznaniti z delom upravnega odbora sekcije ter z merili ocenjevanja strokovne komisije za DUO. Na predavanje so bili povabljeni tako člani OZS kot tudi tisti rokodelci, ki se o članstvu šele odločajo, s seboj pa so prinesli tudi izdelke za v presojo. Obisk je bil presenetljivo dober, pogovor po predavanju pa informativen in sproščen.

Delo strokovne komisije je najprej predstavil etnolog prof. dr. Janez Bogataj, ki je opisal merila in opozoril na najpogostejše vzroke za negativno mnenje komisije. Med njimi je na prvem mestu nenadarjenost za določeno področje, sledi slaba izvedba zamisli ali slabo oblikovanje, zato je dr. Bogataj rokodelce pozval k sodelovanju z oblikovalci. Člani komisije še vedno opažajo veliko posnemanja domačih in tujih izdelkov, premalo funkcionalnosti (v svetu je trend prav izdelovanje uporabnih in ne toliko okrasnih predmetov) in nizko estetsko, vzgojno ter komunikacijsko raven, ki pogosto meji na kič. Pogoste so napake pri izdelovanju replik (tj. natančnih posnetkov izvirnih izdelkov naše kulturne dediščine, ki jih hranijo muzeji, brez kakršnegakoli dodajanja avtorskih sestavin). Veliko negativnih mnenj je zaradi nizke ravni ljubiteljskega likovnega ustvarjanja (najrazličnejše poslikava na steklo, keramiko, svilo, vžiganje v les), mnogi pa tudi ne vedo, da klasične slike ne sodijo v rokodelstvo.

Dr. Bogataj je vse našteto pojasnil tudi ob konkretnih izdelkih navzočih rokodelcev.

Govor je bil tudi o trženju in tem, da je treba kupce poiskati ne le v trgovinah, ampak tudi na sejmih, tržnicah, na turističnih kmetijah in v svetu vse bolj priljubljenih »delavnicah odprtih vrat«. Večina izdelkov DUO predstavlja tudi turistični spominek.

Predsednik sekcije Franc Kremžar in sekretar sekcije Goran Lesničar - Pučko pa sta predstavila delo sekcije, opisala dosežke na področju zakonodaje in naloge, ki jih namerava sekcija na tem področju še opraviti. Odgovarjala sta na vprašanja navzočih o zakonodaji in raznih ugodnostih, ki so jih deležni člani OZS. Poslušalci so podali tudi nekaj zamisli, ki jih bo obravnaval upravni odbor sekcije na svoji prihodnji seji.

Naslednje regijsko predavanje, na katerega so vabljeni vsi rokodelci s Krasa, Vipavske doline, Nove Gorice in Obale, bo 19. aprila ob 16. uri v prostorih Območne obrtne zbornice Sežana. Rokodelci lahko s seboj prinesejo svoje izdelke za razpravo o njihovi kakovosti.

10. maja bo predavanje v Novem mestu (prav tako v prostorih OOZ), tudi za Belo krajino, Brežice, Trebnje, Ribnico in Kočevje. Nato pa se bodo predavanja nadaljevala v jesenskih mesecih, in to v Zasavju, na Notranjskem, Gorenjskem, Kozjanskem, v Mariboru, Slovenj Gradcu in Tolminu.

Avtor: Goran Lesničar - Pučko


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več