Koristna predavanja za rokodelce

1. marec 2007
Začetek serije regijskih srečanj rokodelcev na temo"Kaj je domača in umetnostna obrt - in kaj ni?" bo 21. marca 2007 ob 16. uri v Območni obrtni zbornici Murska Sobota

Dodatni termini predavanj bodo tudi:

  • 19. aprila 2007 ob 16. uri v Sežani (za območje Goriške, Krasa in Vipavske doline),
  • 10. maja 2007 ob 16. uri v Novem Mestu (za območne obrtne zbornice Grosuplje, Trebnje, Brežice in področje Bele krajine).

Prijave pošljite na e-naslov goran.lesnicar@ozs.si.

21. marca 2007 ob 16. uri se s prvim predavanjem v Območni obrtni zbornici Murska Sobota začenja serija regijskih srečanj rokodelcev, na katerih bo govor o aktualnih vprašanjih domače in umetnostne obrti. Udeleženci bodo tako lahko, na primer, spoznali značilnost davčne ureditve, ki zadevajo rokodelce, zahteve, ki jih je treba izpolniti pri registraciji dejavnosti na področju DUO in podobno.

Za rokodelce pa bodo še posebej dragocene izkušnje, ki si jih je pri svojem delu nabrala OZS oziroma njena komisija, ki ocenjuje in presoja, ali nek izdelek sodi v domačo in umetnostno obrt ali ne. Tako bodo člani komisije na čelu z njenim predsednikom etnologom prof. dr. Janezom Bogatajem nazorno pojasnili kriterije za ocenjevanje ter opozorili na najpogostejše napake oziroma vzroke, zaradi katerih morajo kak izdelek zavrniti.

Izdelovalci lahko prinesejo na predavanje svoje izdelke, ki jih bo predavatelj ob koncu predavanja komentiral in na konkretnih primerih pokazal možnosti za njihovo potrditev, morebitne korekture ali zavrnitev. Sekcija za domačo in umetnostjo obrt želi na ta način rokodelcem olajšati pot do certifikata domače in umetnostne obrti.

Na srečanjih bodo govorili tudi o stanju domačih in umetnostnih obrti v Sloveniji in EU, o starih in novih dejavnostih, o poteh do znanj, o oblikah delovanja (individualno - skupinsko), o vlogi DUO v turizmu (delavnice odprtih vrat), o nastopanju doma in v tujini itd.

G.L.P.


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več