Klekljanje je na Žirovskem najbolj razširjeno rokodelstvo

15. februar 2007
Čipkarska šola Žiri je v letu 2006 praznovala stoletnico delovanja. Poleg Čipkarske šole v Idriji je to edina neprekinjeno delujoča tovrstna rokodelska šola pri nas ter ima zelo pomembno vlogo pri ohranjanju in razvoju klekljarstva na Žirovskem in v Sloveniji.

Začetki klekljarstva na Žirovskem segajo v drugo polovico 19. stoletja, ko so čipke na Slovenskem izdelovali še v Idriji in okolici, na Cerkljanskem, območju Trnovskega gozda, delu Primorske ter v Poljanski in Selški dolini. V naslednjih desetletjih je bilo klekljarstvo, poleg čevljarstva, pomemben vir dohodka družin v Žireh in okolici.

Prve žirovske klekljarice naj bi se naučile klekljati v Idriji, konec 19. stoletja pa so bili organizirani krajši tečaji. Osrednji čipkarski tečaj na Dunaju je leta 1906 v Žireh ustanovil klekljarsko šolo, tako kot v tistem času še v številnih drugih krajih avstro-ogrske monarhije. Šola je imela zelo pomemben vpliv na razvoj klekljarstva, klekljarsko znanje pa se je prenašalo tudi iz roda v rod. V začetku 20. stoletja je na Žirovskem klekljalo okrog 200 ljudi, z delovanjem klekljarske šole ter z organiziranim odkupom pa je njihovo število naraslo na okrog 2.000. V prvi polovici 20. stoletja so klekljale tako ženske kot moški, tudi deklice in dečki, pogosto že od petega leta naprej.

Sprva so žirovske čipke prodajali s krošnjarjenjem, leta 1888 pa je Anton Primožič ustanovil podjetje, ki je v naslednjih desetletjih postalo eno izmed vodilnih tovrstnih podjetij pri nas. S svojim delovanjem je v bistveni meri pripomoglo k razvoju klekljarstva na Slovenskem ter nudilo pomemben del zaslužka tisočim klekljaricam v škofjeloškem hribovju. Podjetje je klekljane čipke in aplikacije prodajalo v številnih državah Evrope in Amerike.

Med prvo svetovno vojno je klekljarstvo nazadovalo, po njej pa se je razmahnilo, tudi po zaslugi aktivnega delovanja »Državnega osrednjega zavoda za ženski domači obrt« v Ljubljani. Leta 1938 je na Žirovskem čipke izdelovalo okrog 2.500 klekljaric in klekljarjev.

Po 2. svetovni vojni je bila ustanovljena Čipkarska zadruga Žiri. V naslednjih desetletjih so bile Žiri poleg Idrije in Železnikov najpomembnejši klekljarski center v Sloveniji, čeprav je bilo v drugi polovici 60. let, zlasti pa v 70. in 80. letih 20. stoletja, tako kot v drugih klekljarskih območjih, opazno upadanje števila klekljaric. Glavni vzrok za to je bilo zaposlovanje žensk v industriji.

Vsekakor je imelo klekljarstvo kot obrt najpomembnejšo ekonomsko vlogo kot vir glavnega ali dodatnega dohodka, ob tem pa je imelo tudi družaben pomen. Klekljarice so se vse do 70. let 20. stoletja ob večerih zbirale na skupinskem klekljanju, enkrat pri eni, drugič pri drugi hiši.

Danes so Žiri poleg Idrije in Železnikov eden od treh najpomembnejših klekljarskih centrov v Sloveniji, klekljarstvo pa je na Žirovskem najbolj razširjeno rokodelstvo; še vedno je vir dodatnega zaslužka, vse pogosteje pa tudi način preživljanja prostega časa, ki ga klekljarice in klekljarji preživijo doma ter na različnih tečajih. Posameznicam in posameznikom pa nudi klekljana čipka tudi možnost umetniškega ustvarjanja.

Leta 2004 je bilo ustanovljeno Klekljarsko društvo »Cvetke« Žiri, ki združuje klekljarice in klekljarje pa tudi vse druge ljubitelje čipk iz Žirov in drugih krajev po Sloveniji. Namen društva je zlasti ohranjati in promovirati žirovsko klekljarstvo v Sloveniji in tujini ter izobraževati članice in člane, ki jih je trenutno okoli sto. Društvo v ta namen organizira razstave, tečaje in strokovne ekskurzije.

Čipke žirovskih klekljaric so na ogled v galeriji podjetja »A. Primožič 1888«, ki nadaljuje družinsko tradicijo avtorskih čipk družine Primožič in drugih priznanih slovenskih ustvarjalcev. Podjetje z izdelki sodeluje na številnih razstavah v Sloveniji in po svetu.

V več kot stoletni zgodovini klekljarstva v Žireh so se razvile številne posebnosti, ki zajemajo tako posamezne klekljarske tehnike in elemente ter vzorce kot tudi oblike in poimenovanja klekljarskega pribora, pripomočkov, vzorcev itn.

Pri ohranjanju in razvoju klekljarstva ima zelo pomembno vlogo Čipkarska šola Žiri, ki deluje kot nadstandardni program Osnovne šole Žiri. V zadnjih letih klekljarsko šolo obiskuje med 90 in 120 otrok letno, njeno delovanje pa finančno omogoča Občina Žiri.

Lansko stoletnico je Čipkarska šola Žiri praznovala s številnimi prireditvami. Med zanimivostmi v okviru praznovanja naj omenim »kitico prijateljstva«. Na »punklu« je vsak obiskovalec, ki obvlada osnovni klekljarski element, lahko naklekljal svoj del kitke. Ob koncu je bila »kitica prijateljstva« dolga 110 metrov in 37 centimetrov, pri njenem klekljanju pa je sodelovalo 861 klekljaric in klekljarjev.

Učenje v klekljarski šoli je individualno in se prilagaja sposobnostim posamezne učenke in učenca. Otroci spoznajo različne klekljarske tehnike in elemente, pa tudi druga znanja, ki so potrebna za izdelavo in predstavitev klekljanih čipk: mednarodno barvno skalo oziroma mednarodni sistem barvnega risanja in označevanja posameznih klekljarskih tehnik in elementov, zgodovino klekljarstva v Žireh ipd.

Učenke in učenci se s svojimi izdelki udeležujejo različnih slovenskih in mednarodnih natečajev in tekmovanj, na katerih dosegajo vidne uvrstitve, predstavljajo pa se tudi na različnih prireditvah in razstavah.

V počastitev tako pomembnega jubileja je Občina Žiri izdala fotomonografijo Bele stezice v vrtincih življenja, ki jo je poklonila svojim klekljaricam.


Avtor: dr. Tadeja Primožič


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več