Center domače in umetnostne obrti bo v Ribnici

18. september 2006
Uresničitev tega projekta v Ribnici pomeni izvrstno podlago za razvoj rokodelskih dejavnosti, turizma in drugih aktivnosti.

Na delovnem sestanku o nadaljevanju projekta ustanovitve slovenskega centra domače in umetnostne obrti so se v ponedeljek, 18.9.2006, predstavniki različnih institucij dogovorili, da se v štirinajstih dneh določi člane projektnega sveta, ki bo projekt tudi formalno vodil.


Idejo o ustanovitvi centra DUO v Ribnici podpirajo tako na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve kot tudi na ministrstvu za gospodarstvo, svoje zadovoljstvo ob izbiri Ribnice pa so izrazili tudi vsi župani z ribniško-kočevskega območja.

Minister Janez Drobnič je poudaril, da gre za vseslovenski projekt, ki ga na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve z veseljem podpirajo. Slovenska tradicija obrti je v Ribnici močno zaznamovana, vzpostavitev centra domače in umetnostne obrti pa bo pozitivno prispeval k razvoju podeželja, je še povedal Janez Drobnič.

Uresničitev tega projekta v Ribnici pomeni izvrstno podlago za razvoj rokodelskih dejavnosti, turizma in drugih aktivnosti v okolju, ki sicer nima drugih pomembnih in atraktivnih produktov za močnejši razvoj turizma, ima pa izredno veliko željo, s tem projektom pa tudi možnost, da se premakne iz obrobja družbenih in drugih tokov in da postane ponovno prepoznavna lokacija, je poudaril poslanec Jože Tanko.

V Evropi deluje že cela vrsta večjih in manjših središč, ki so gonilna moč trajnega razvoja rokodelskih dejavnosti. Usmerjena so navzven, torej v javnost. To pomeni, da opravljajo več vrst poslanstev (izobraževalno, promocijsko itd.) in so hkrati obvezna ter razpoznavna sestavina turistične ponudbe. V Obrtni zbornici Slovenije so prepričani, da potrebuje takšno središče tudi Slovenija. Sedanje slabo stanje na področju domače in umetnostne obrti in predvsem njen nadaljni razvoj sta temeljna vzroka za ustanovitev rokodelskega središča, ki ga bo morala stalno podpirati država, kar je značilnost podobnih središč v Evropi.

Slovenski center domače in umetnostne obrti bo sestavljen iz večih, med seboj vsebinsko in programsko povezanih delov: prostora za razstave, predavalnice in prostorov za delavnice, rokodelske knjižnice, svetovalnega središča, za javnost odprte shrambe izdelkov, rokodelske trgovine itd.


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več