»Izdelke domače in umetnostne obrti je potrebno tržiti!«

8. september 2006
Sekcija domače in umetnostne obrti pri OZS se na 39. MOS predstavlja v že tradicionalni »Hiši obrti«.

Sekcija domače in umetnostne obrti pri Obrtni zbornici Slovenije se na 39. MOS predstavlja v že tradicionalni »Hiši obrti«, kjer prikazujejo izdelovanje rokodelskih izdelkov, in s prodajnimi stojnicami v hali A, ki jih spremlja obširna razstava mojstrovin približno stotih avtorjev.

V hali A so predstavljeni razni izdelki – miniaturne vaze, ročno izdelane klekljane čipke, gorjuške pipe, unikatni nakit, porcelan, vrhniški pirhi, ročno izdelani papir, izvirne glinene piščali, pletarski izdelki, harmonika, sklede, leseni izdelki, medvedki, vitraž, gosli in mnogi drugi izdelki slovenske umetnostne obrti. »Tu so razstavljeni izdelki, ki so s strani Strokovne komisije za domačo in umetnostno obrt prejeli certifikat »Rokodelstvo – Art&Craft – Slovenija«, je pojasnil samostojni svetovalec – sekretar sekcije za domačo ni umetnostno obrt Goran Lesničar – Pučko. Kot nam je povedal sekretar, se v sekciji srečujejo tudi z raznimi problemi: »Želimo si, da bi v turizmu bolj promovirali domačo in umetnostno obrt. Imamo veliko spominkov, ki bi jih bilo potrebno začeti tržiti.« Velik problem je tudi izobraževanje. »Vedno manj je mojstrov, ki imajo znanje. Znanje se prenaša v delavnicah, nimamo pa nobenih šol,« opozarja Pučko.

Obiskovalci lahko v hali A kupijo izdelke iz taljenega stekla, keramiko, usnje, vezenine, lonce, krpanke, predmete kulturne dediščine iz lesa in si ogledajo ročno tkanje, izdelavo statev in lesostrugarstvo.

V »Hiši obrti«, ki se nahaja pred halo A, vsak dan potekajo različne delavnice, kjer mojstri izdelujejo ljudska glasbila (lončeni bas, n-tara, žaba, čivink, glinena in zapestna ropotulja, raglja, oprekelj, škaf bas, didžeridu, grom, glinena piščal ali žvrgolc in mnoga druga), umetnostne izdelke iz stekla, različne lonce, predstavljeno je tudi pečarstvo, umetnostno kovaštvo, lectarstvo, medičarstvo in svečarstvo. Mojstra, ki je okraševal lectovo srce, smo povprašali, kako dolgo potrebuje, da ga okrasi. »Postopek okraševanja traja kar nekaj ur, če je srce večje, pa tudi cel dan,« je razložil mojster Boštjan.


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več