Obrtni sejem - priložnost za dobro promocijo

20. julij 2006
Mednarodni obrtni sejem je poleg bienalne razstave domače in umetnostne obrti, največja prireditev pri nas.

Prvi poskusi skupinskega nastopa na obrtnem sejmu v Celju segajo v leto 1986, ko je odbor za domačo in umetnostno obrt pri takratni Zvezi obrtnih združenj Slovenije, predhodnici današnje Obrtne zbornice Slovenije, na celjskem sejmu postavil prve vitrine. Leto pozneje je bila v zimskem bazenu dvorane B že postavljena večja razstava, ki je spominjala na bienalno razstavo v Slovenj Gradcu.

Ob razstavi je na sejmu »zrasla« danes že tradicionalna »hiša obrti«, ki je izdatno popestrila obsejemsko dejavnost. Že vse od leta 1989 se v njej predstavljajo mojstri rokodelstva s prikazovanjem ročnih spretnosti. Takšna predstavitev ima seveda tudi izobraževalni pomen, saj na področju DUO še danes nimamo urejenega izobraževanja. Tako se ročne spretnosti in druga znanja s področja DUO prenašajo predvsem v delavnicah že uveljavljenih rokodelcev.

Za predstavitev rokodelcev na MOS pa je bilo prelomno leto 2004. Na pobudo vodstva OZS je sekcija pripravila večjo razstavo v dvorani A. Na željo izdelovalcev so bile ob razstavi postavljene prodajne stojnice, kjer so obrtniki svoje izdelke sami prodajali. Na podoben način se je sekcija predstavila tudi leta 2005.

Zaradi dobrih izkušenj z obema prejšnjima sejmoma je upravni odbor sekcije za DUO sklenil pripraviti rokodelsko razstavo s prodajnimi stojnicami tudi na letošnjem sejmu v Celju, tokrat v preddverju dvorane A, kjer so bili lansko leto predstavljeni dobitniki priznanj »Zlata vitica« in »Obrtnik leta«.

Sekcija tudi tokrat vabi k razstavljanju in prodaji vse rokodelce, ki imajo svojo dejavnost registrirano pri Obrtni zbornici Slovenije. Seveda lahko ponudijo le izdelke, ki so pridobili pozitivno mnenje njene strokovne komisije.

O podrobnostih glede sodelovanja na sejmu bodo vsi rokodelci, člani OZS, obveščeni pisno, če želijo dodatne informacije, pa lahko pokličejo sekretarja sekcije Gorana Lesničarja - Pučka (telefon: 01/583 05 16, e-pošta: goran.lesnicar@ozs.si).


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več