Zlate vitice 2006

20. april 2006
Obrtna zbornica Slovenije je ob 16. razstavi domače in umetnostne obrti podelila štiri svoja najvišja priznanja, ki jih namenja rokodelcem za njihov življenjski opus.

Janko Samsa

Janko Samsa je vrhunski izdelovalec pomanjšanih replik vozil, ki sestavljajo dediščino prometa in transporta na Slovenskem. Ustvarja v vasi Žirje pri Sežani, njegove izjemne izdelke pa poznajo že povsod v Sloveniji in v tujini. Tako je razstavljal že tudi v Los Angelesu, Tokiu, Haagu, na Dunaju in s svojimi pomanjšanimi vozovi (vročnimi, vprežnimi) in sanmi iz vseh slovenskih pokrajin (v razmerju 1:7 z originalnimi) požel  velika priznanja. Samsa je izvedel tudi vrsto rekonstrukcij starejših vozov, od katerih so se ohranili le nekateri deli, in razna druga pričevanja ter tako ustvaril najbolj popolno zbirko dediščine vozil v Sloveniji.

Zdena in Janko Mlakar

Zdena in Janko Mlakar iz Ljubljane izdelujeta replike poslikanega in stilnega pohištva, predmetov notranje opreme ter nekaterih primerov dediščine ljudskega slikarstva, zlasti še poslikane panjske končnice. V bogatem ustvarjalnem opusu sta razvila visoko raven poslikav, ki s primernim patiniranjem dobijo značaj ustrezne starosti ter videz popolnih replik. Dodatno vrednost njunega delovanja predstavlja tudi trgovina izdelkov domačih in umetnostnih obrti na Ljubljanskem gradu, kjer združujeta poleg svojih izdelkov tudi druge vrhunske izdelke, ki so označeni z znakom »Rokodelstvo - Art&Craft - Slovenija«. To je izjemno v Sloveniji in pomeni hkrati tudi vrh kakovostne ter razpoznavne spominkarske ponudbe.

Valentin Zupan

Valentin Zupan je največje ime na področju izdelovanja diatoničnih in klavirskih harmonik. Nemirni raziskovalni duh mojstra Zupana je ponesel slavo izdelovanja harmonik po celi Sloveniji in v svet. Zupanove harmonike ne odlikuje le popolna tehnologija, izdelanost podrobnosti in razpoznavno oblikovanje, ampak tudi odlične zvočne posebnosti ter lastnosti. V njegovi delavnici v Mengšu nastajajo izjemne stvaritve. Na Zupanove harmonike igrajo največji mojstri, od narodnozabavnih do drugih glasbenih zvrsti. Mojster Zupan je ob delavnici uredil muzejsko zbirko, v kateri lahko spoznavamo razvoj njegovega rokodelstva in najstarejše restavrirane primere harmonikarske dediščine na Slovenskem.

Katja Jurgec Bricman in Jure Bricman

Katja Jurgec Bricman in Jure Bricman sta z oblikovanjem unikatnih porcelanskih izdelkov od vseh dosedanjih mojstrov domačih in umetnostnih obrti segla najdlje. In to v več pogledih: tehnološkem, oblikovalskem, geografskem in še kakšnem. Razvila sta tehnologijo prefinjenega porcelana z izjemnimi tančinami. Čipkasta dekorativnost skodelic, sladkornic in čajnikov je v stičiščih in prehodih oblik privedena do pravih tehnoloških drznosti, ki je osupnila tudi nekatere vodilne porcelanske strokovnjake v tujini. Uspeh njunega oblikovanja je pravzaprav najprej odmeval v tujini. Poleg kreativne delavnice v Kotljah imata tudi prodajalno porcelanske posode in nakita na Bledu, od junija letos pa tudi v Ljubljani.

Avtor: Janez Bogataj


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več