Razstava domače in umetnostne obrti

10. april 2006
Predsednik OZS Miroslav Klun in predsednik upravnega odbora OZS Štefan Pavlinjek sta v petek, 7. aprila, v Slovenj Gradcu odprla 16. bienalno razstavo domače in umetnostne obrti.

Na njej z več kot tisoč izdelki sodeluje 220 rokodelcev, dobra polovica vseh, ki so v času od prejšnje razstave dobili pozitivno mnenje komisije OZS za ocenjevanje izdelkov domače in umetnostne obrti.

"Ko si vsaki dve leti ogledujemo te izdelke, mojstrovine naših izdelovalcev, nas znova in znova prevevajo občutki, da pa je sedaj res že nastopil čas, ko bosta država in družba spoznali in dognali, da morata z vsemi mogočimi načini zaščititi to dejavnost, ki je edina sposobna ustvarjati oziroma ohranjati tudi narodno kulturno dediščino," je ob otvoritvi povedal predsednik OZS Miroslav Klun.  Nedavno povišanje "limita za pavšaliste" oziroma zvišanje normiranih stroškov za domačo in umetnostno obrt nas lahko po Klunovih besedah navdaja z optimizmom. "Upamo, da bo odraz tega tudi na krajši rok manjši upad števila izdelovalcev, v daljšem obdobju pa njihov ponovni porast. Od leta 2001 smo namreč priča, da je bilo število izpisov iz te dejavnosti večje od števila vpisov. Leta 2002 smo tako imeli registriranih 491 izdelovalcev, konec leta 2003 jih je bilo 438, leta 2004 še 399 rokodelcev, lani le 348. Torej se je njihovo število zmanjšalo za okoli 50 na leto, v enem letu celo za skoraj trikrat toliko!" je povedal Klun pred več kot tisoč udeleženci otvoritve.

Opozoril pa je tudi, da so "izdelki domačih in umetnostnih obrti bili in bodo še naprej skrb obrtne zbornice, ki pa jo, seveda, želimo in moramo deliti tudi z drugimi institucijami ter tako zagotoviti ne le ohranitev te žlahtne dejavnosti, temveč tudi njen vzpon in razcvet! Opraviti imamo namreč z izdelki, ki nesporno sodijo v sam vrh turistične, protokolarne, promocijske in še kakšne od oblik prepoznavnosti naše dežele in nas prebivalcev danes in v preteklosti."

Nekaj podobnega je povedal tudi predsednik upravnega odbora OZS Štefan Pavlinjek, ki je še posebej poudaril da je to zagotovo zadnja razstava, ki jo je obrtna zbornica pripravila tako  rekoč sama, brez pomoči države.

Na slovesnosti ob otvoritvi je predsednik OZS Klun podelil tudi štiri Zlate vitice. Priznanje podeljuje Obrtna zbornica Slovenije ob bienalnih razstavah najboljšim rokodelcem za njihove dosežke na področju domače in umetnostne obrti in za njihovo življenjsko delo. Od leta 1998 jih je zbornica, skupaj z letošnjimi štirimi, podelila 19. Zlate vitice 2006 so dobili:  Janko Samsa, Sežana, za miniature vozil, Zdenka in Janko Mlakar,  Ljubljana, za replike iz slovenske kulturne dediščine, Valentin Zupan, Mengeš, za harmonike blagovne znamke »Zupan« ter Katja Jurgec Bricman in Jure Bricman, Kotlje, za unikatni avtorski porcelan.

Razstavo si je že prvi dan ogledalo preko 1500 ljudi. Po mescu dni v Slovenj Gradcu se bo, kot ponavadi, preselila v Ljubljano - in to ne na Ljubljanski grad, kjer je gostovala doslej, temveč v Etnografski muzej na Metelkovi ulici (vhod je ravno nasproti cerkve na Taboru).. Tam jo bodo odprli 17. maja. Prostori za razstavljanje so v muzeju veliko primernejši kot na gradu, poleg tega pa si bodo lahko obiskovalci razstave z enotno vstopnico ogledali še stalno zbirko Etnografskega muzeja. Tudi ta je vsekakor vredna ogleda.

 

 

 

 

 

 

Avtor: Miran Jarec


8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več