16. razstava domače in umetnostne obrti

7. marec 2006
Slovenj Gradec, Slovenija,
7. 4. - 7. 5. 2006 in
Ljubljana, Slovenija,
17. - 30. 6. 2006

Biseri slovenske domače in umetnostne obrti (rokodelstva)

Koroška umetnostna galerija v Slovenj Gradcu bo od 7. aprila do 7. maja (v drugi polovici maja pa še Etnografski muzej v Ljubljani) ponovno prizorišče velike bienalne razstave slovenske domače in umetnostne obrti. Tudi 16. razstava, enako kot nekaj zadnjih razstav, bo ponudila pregled dogajanja na tem področju ustvarjanja v zadnjih dveh letih. Na njej bo namreč razstavljena večina izdelkov, ki so v dveh letih od prejšnje razstave dobili pozitivno oceno komisije za ocenjevanje izdelkov domače in umetnostne obrti pri Obrtni zbornici Slovenije (komisiji predseduje etnolog prof. dr. Janez Bogataj, ki je skupaj z Goranom Lesničarjem-Pučkom, sekretarjem Sekcije za domačo in umetnostno obrti pri Obrtni zbornici Slovenje, soavtor razstave). Poleg obrtne zbornice, fakultete za etnologijo in Etnografskega muzeja pri organizaciji razstave sodelujeta tudi mestni občini Slovenj Gradec in Ljubljana.

Razstava ima že od leta 1977 svoj domicil v Slovenj Gradcu, od leta 1994 pa poteka tudi v Ljubljani. S ponovitvijo v prestolnici želi obrtna zbornica tisoče izdelkov, ki so v marsičem plod slovenske kulturne dediščine, odražajo nacionalno identiteto in Slovencem zagotavljajo prepoznavnost med drugimi narodi, približati še večjemu številu obiskovalcev, hkrati pa jih tudi spodbujati k tovrstni ustvarjalnosti in jih usmerjati v kakovost. Vse troje ji kar dobro uspeva, saj se število dobrih izdelkov povečuje, enako pa tudi obiskovalcev razstave.

K sodelovanju na letošnji razstavi je Obrtna zbornica Slovenije povabila vseh 400 izdelovalcev, ki so v minulih dveh letih od prejšnje razstave za svoje izdelke dobili pozitivno oceno njene strokovne komisije za izbor izdelkov DUO. Prikazali bodo lahko čez 1000 različnih izdelkov; toliko njihovih izdelkov je namreč v času od prejšnje razstave prislužilo pozitivno oceno sicer precej stroge komisije, ki jo v glavnem sestavljajo priznani etnologi in oblikovalci. Z razstavljenimi izdelki bodo predstavljene tako rekoč vse dejavnosti, ki jih zaokroža slovenska domača in umetnostna obrt.

Poseben del razstave bodo izdelki dobitnikov priznanja "Zlata vitica". To priznanje podeljuje Obrtna zbornica Slovenije ob bienalnih razstavah najboljšim rokodelcem za njihove dosežke na področju domače in umetnostne obrti in za njihovo življenjsko delo. Vsaki dve leti ga lahko dobijo največ štirje rokodelci.

Razstavo bo seveda, kot vsa leta doslej, spremljal tudi katalog s podatki o rokodelcih. Vsem ljubiteljem izdelkov domače in umetnostne obrti pa priporočamo ogled nove, atraktivne in uporabne spletne strani http://www.rokodelstvo.si, ki jo je pred kratkim odprla Sekcija za domačo in umetnostno obrt pri Obrtni zbornici Slovenije. Na spletni strani so predstavljeni slovenski rokodelci in njihovi izdelki.

Več informacij o slovenski domači in umetnosti obrti:
Obrtna zbornica Slovenije (www.ozs.si)
Sekcija za domačo in umetnostno obrt
Goran Lesničar - Pučko, sekretar sekcije
telefon: 01/583 05 16, e-pošta: goran.lesnicar@ozs.si

 • Razstava s tradicijo
 • Spretnost rok in ustvarjalnost duha
 • Iz zgodovine slovenskega rokodelstva
 •  

   

   

   

   

   

   

   

   


  8. julij 2011

  Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
  Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
  Več
  16. junij 2011

  V Veržeju odprli Ekomuzej
  Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
  Več