Ila d.o.o.

Naslov: Perovo 18b
1241 Kamnik
Stik: Hlačer Tatjana
Telefon: 01/831 02 26
Mobitel: 041/662 446
E-pošta: mailto:tatjana_hlacer@t-2.net
Opis:

Ilovica, ilo, ila. Tako je nastalo ime podjetja. Iz ljubezni do gline, iz ljubezni do ustvarjanja. ILA d.o.o. je bila ustanovljena leta 1992 kot prodajalnica in delavnica za spodbujanje ustvarjalnosti.

Njena ustanoviteljica Tatjana Hlačer se je prvič srečala z glino, kiparstvom in lončarstvom pri mentorici kiparki Mileni Braniselj. Potem pa je lončarsko znanje pridobivala in izpopolnjevala predvsem pri lončarskih mojstrih Francu Kremžarju iz Gmajnice pri Komendi ter Karleku Žumanu iz Ljutomera (kjer se je razvilo tudi sedanje sodelovanje z njegovim vnukom Sašo Žumanom). Keramično znanje, pa na različnih delavnicah Sklada za ljubiteljske dejavnosti, delavnicah slikarke Renate Bovhan, Društva keramikov in lončarjev Slovenije, Društva Gaja ter dodatnih likovnih znanj na študiju Pomoči z umetnostjo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.

Že od samega začetka sta bila njena velika želja in namen, obujanje in širjenje zavedanja o lončarski dediščini, lepoti gline in povezovanju.
V okviru Ile je ustanovila Lončarsko šolo Blatnica v sodelovanju z lončarskim mojstrom Francem Kremžarjem, dr. Janezem Bogatajem in Inštitutom mlaj Ljubljana. V njej je svojo pot začelo kar nekaj danes delujočih lončarjev.
Leta 1994 pa je Ila zožala svoje delovanje na izdelovanje izdelkov domače in umetnostne obrti ter sodelovanje z lončarskim vretenom na različnih sejmih in prireditvah.

Leta 1995 je sodelovala pri ustanovitvi Društva keramikov in lončarjev Slovenije. Udeležila se je več razstav Domače in umetnostne obrti ter Društva Keramikov in lončarjev. Danes ima spet več področij delovanja.

Ila je vedno predstavljala del življenja cele družine. Teja in Nina, obe hčeri, ji že ves čas dajeta pečat, danes pa vanjo doprinašata še vsaka svojo specialnost, to je etnologijo in oblikovanje.

Tako je danes del delovanja Ile, ki se ukvarja z rokodelstvom in umetnostjo, usmerjen v sodobno interpretacijo lončarske dediščine, oblikovanje izdelkov s sebi lastno zgodbo, izdelovanje poslovnih daril po naročilu, od ideje do izvedbe. Marsikateri izdelki nastajajo tudi v povezavi z drugimi lončarji. Vedno so opremljeni z embalažo in nemalokrat nosijo pravljični pridih.

Pravljico razvijamo v obnovljenem delu stare domačije, kjer je bila rojena naša babica in kjer še diši po starem, po tisti kvaliteti, ki je ne gre spregledati in ki jo vklapljamo v naš vsakdan. Delavnica in razstavni prostor sta še v oblikovanju, vendar nas že lahko, zaenkrat po predhodnem dogovoru, obiščete.

Izdelki za katere smo pridobili mnenje Obrtne zbornice so sklede, skodelice, stilizirane žabe, ostržki in različne posode. Trenutno največ izdelujemo po naročilu.

Naziv poklica:
Predstavitev in prodaja izdelkov:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več