Rajsar Herman s.p. izdelovanje prekmurskih remenk

Naslov: Grad 181
9264 Grad
Stik: Herman Rajsar
Telefon: 02/553 11 48
Mobitel: 041/705 078
E-pošta: rljrx@volja.net
Opis:

Okrašena jajca so simbolični predmet praznovanja ob veliki noči in so nepogrešljiva na praznični mizi. Krašenje jajc je tradicija družine Rajsar in sega v obdobje pred prvo svetovno vojno, ko je bil Hermanov dedek Matija župan v Motovilcih. Takrat je v te kraje zašel cigan iz Češke in se zaljubil v domačinko iz Pertoče. Zaprosil je župana, da mu dovoli ostati na Pertoči, v zameno pa je njegovega sina Alojza naučil izdelovanja remenk. Ta je pridobljeno znanje nadgradil in prenesel na sina Hermana. Današnje pisane in dvobarvne remenke z značilnimi izpraskanimi vzorci v obliki cvetov, spiral, štorkelj in gradov tako prihajajo izpod njegovih spretnih rok.

Za svoje remenke je Herman pri Obrtni zbornici Slovenije pridobil naziv »izdelek domače obrti«, na natečaju za najboljše rokodelske izdelke Goričkega pa so njegove remenke dobile posebno priznanje.

barvanje in praskanje prekmurski remenk različnih velikosti (kokošja, račja, gosja in nojeva jajca).

Naziv poklica:
Izdelki:
Predstavitev in prodaja izdelkov:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več