Cirila Šmid s.p. izdelava dražgoških in loških medenih kruhkov

Naslov: Na Kresu 8
4228 Železniki
Stik: Cirila Šmid
Telefon: 04/510 14 10
Mobitel: 041/952 688
E-pošta: drazgoski.kruhki@email.si
Opis:

"Ta mal kruhk, lošk kruhk, meden kruhk" vse to so izrazi za medeno pecivo, imenovan "mali kruhek". Narejeno je iz ržene ali bele moke, medu, popra, cimeta, nageljnovih žbic in pepelike.

Mali kruhek so ljudje pekli predvsem ob cerkvenih praznikih, tako ob Sv. Miklavžu, Božiču, Novem letu, Sv. Treh kraljih, pa tudi ob semanjih dneh, raznih žegnanjih in godovih. Primeren je bil kot svatovsko darilo, kot dar na žegnanjih pa tudi po domovih. Tako so ga ob cerkvenih praznikih ženske s košarami in koši ponujale po Poljanski dolini in še južneje do Polhovega Gradca, po Selški dolini pa do Martinj Vrha in Davče in tudi v Kropi, Radovljici ter na Bledu.

Danes predstavlja mali kruhek turistični spominek, praznično darilo, vse bolj pa tudi poslovno darilo.

Naziv poklica:
Izdelki:
Predstavitev in prodaja izdelkov:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več