Pavlič Boštjan s.p. sestavljanje izdelkov, finomehanika - urarstvo

Naslov: Triglavska ulica 15
1230 Domžale
Stik: Boštjan Pavlič
Telefon: 01/724 32 26
Faks: 01/729 35 73
Mobitel: 041/901 126
Opis:

EKVATORIALNA SONČNA URA
»URA NOVEGA TISOČLETJA«

P. B. Since 1990 

V 16. in 17. stoletju so bile vodoravne navpične potovalne sončne ure posebnost takratnega obdobja. Imenujejo jih sklopne sončne ure, ker so sestavljene iz dveh preklopnih deščic, oblepljene s potiskanim koloriranim (pobarvanim) papirjem.
Med ploščicami je vpeta nitka kot polos, ki z dolžino sence kaže čas. V spodnji ploščici je obvezno vgrajen kompas.  

Skala navpične številčnice ima možnost naklonskih kotov od 40 do 54 stopinj s tablico 32 evropskih mest.  

Kako uporabljamo ekvatorialno sončno uro:  

Kazalec kompasa je potrebno nastaviti tako, da je označena (barvana) konica v kompasu nastavljena točno na 12.

Potovalna sončna ura mora biti vedno obrnjena proti severu, da kaže ekvatorialni čas. Pred tem je potrebno laneno vrvico (polos) vtakniti na pravo stopinjo – elevacija: lokacija, kjer se trenutno nahajaš (glej tablico 32 evropskih mest). Priporočljivo je, da preveriš, na kateri stopinji se trenutno nahajaš.

Sončna ura kaže realni čas - sončni čas. Potrebno je upoštevati prehode letnih časov (zimski, spomladanski, poletni in jesenski čas). Sonce se enakomerno vrti okoli nebesne osi od vzhoda proti zahodu.

Opomba: Potovalna sončna ura ne sme biti izpostavljena dolgotrajnim sončnim žarkom, vlagi ter nekontroliranim pretresom (udarcem).  

Potovalno sončno uro P.B. odlikuje popolnost v vseh podrobnostih. Material in barva ji določata značaj, ki ga profilirata oblika in estetska vrednost. Instrument je narejen natančno in kakovostno, zato je zaželeno, da z njim spoštljivo ravnate, saj vam bo le tako dolgo služil. Vsaka ura je izdelana ročno in numerično oštevilčena.  

Resnična lepota s staranjem ne izgublja, ampak dobiva nove odtenke.

Naziv poklica:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več