Žličniki za jedilno orodje

Suha roba ena najstarejših blagovnih znamk

Trgovanje s t.i. suho robo ali izdelki domače lesne galanterije je dobilo v stoletjih tudi mednarodne razsežnosti. Med pestro ponudbo izdelkov, ki so se seveda skoz: čas spreminjali, so bile tudi lesene žlice in žličniki. Slednje bi lahko imenovali stenske lesene posode ali škatle za shranjevanje ne le žlic, ampak vsega jedilnega orodja. Njihov izvor je za zdaj še malo raziskan. Najstarejši znani primerki sodijo v 17. stoletje, množična uporaba suhe robe tako na podeželju kot tudi v mestih pa sega šele v 19. stoletje. V tem času izdelkov niso več oblikovali le suhorobarji, ampak so jih pogosto izdelovali in okraševali domači samouki, zlasti še v zimskem času. V omenjenem obdobju so nastajale najrazličnejše izvedbe in likovne rešitve, slednje tudi z izrezanimi, vrezanimi ali naslikanimi ornamenti.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več