Kovaški izdelki

Skrivnostni možje, ki delajo z ognjem

Do kovačev in kovaškega dela so pričevanja v naši dediščini na poseben način spoštljiva. Kovači so delali z ognjem, pogosto so opravljali tudi mesogledniško službo, zdravili živino in ljudi. Bili so poznavalci nekaterih tehnoloških postopkov, ki so bili ljudem bolj ali manj neznani, zato je bilo njihovo delo deležno splošnega spoštovanja. V okviru kovaškega rokodelstva poznamo dve specializaciji, in sicer orodne in podkovske kovače. Tema temeljnima skupinama bi morali dodati še t.i. umetnostne kovače, ki so opravljali zahtevnejša kovaška dela pri oblikovanju opreme ter okrasja bivalnih in javnih prostorov. Posebnost kovaškega dela je tudi številno orodje, ki si ga je moral vsak mladi kovač ponavadi sam izdelati, če je hotel razvijati svojo dejavnost in napredovati do mojstra.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več