Papirnate rože

Nikoli ne ovenejo

Vse do druge svetovne vojne je bilo na podeželju močno razširjeno izdelovanje rož iz papirja. Najpogosteje so jih oblikovali iz krep papirja, nekateri tudi iz posebnih papirjev za izdelovanje rož. Ponekod so jih povoščili in tako dosegli njihovo trajnost in odpornost. Papirnato cvetje so izdelovali za spletanje pogrebnih vencev, z okrasnimi kitami so zaljšali razpela, predvsem pa je bilo to cvetje namenjeno za poročne šopke in venčke ter šopke za vojake nabornike in novomašnike. Izdelovanje rož iz svile in drugih vrst blaga je bilo razvito zlasti v mestih in je pomenilo višjo stopnjo rokodelskega znanja. Pri poročnih šopkih z belimi cvetovi je bila uveljavljena določena hierarhija: ženin in nevesta sta imela večja šopka na oblekah, nevesta še cvetni venec v laseh in v rokah poročni šopek. Nekoliko manjši so bili šopki prič, drugi svatje pa so nosili le posamezne cvetove.


Izdelovalci:
8. julij 2011

Brezplačno usposabljanje za NPK pletar/pletarka
Uaposabljanje pripravlja Zadruga Pomelaj v okviru čezmejnega projekta Rokodelska akademija, ki je sofinanciran iz sredstev Evropske unije. Usposabljanje se bo začelo 18. julija.
Več
16. junij 2011

V Veržeju odprli Ekomuzej
Novo pridobitev Zavoda Marianum je v petek, 10. junija odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Za projekt izgradnje Ekomuzeja je investitor uspel pridobiti nepovratna sredstva iz evropskega razpisa.
Več